Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΛΚΑΝ
Σε αδιέξοδο οδηγούν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ παρά τις αλλαγές που έγιναν με την αγορά της βιομηχανίας από τον όμιλο Εμφιετζόγλου και τα όσα εξήγγειλε η νέα διοίκηση και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλος, στην προεκλογικού τύπου πρόσφατη επίσκεψή του στους χώρους του εργοστασίου.

Η νέα διοίκηση της επιχείρησης ισχυρίζεται ότι οι εκκρεμότητες με το προσωπικό έχουν λυθεί και ότι παραμένει η διευθέτηση του θέματος 90 εργαζομένων, το οποίο θα λυθεί «με συναινετικές διαδικασίες». Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Περίπου 230 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μόλις το 15% των δεδουλευμένων αποδοχών τους και η εταιρία θέλει να ξεκαθαρίσει μαζί τους, καταβάλλοντας μόνο το 50% των οφειλών της. Πρόταση που αρνήθηκε το σωματείο εργαζομένων.

Αναλυτικά από τους 340 εργατοτεχνίτες της ΒΑΛΚΑΝ, σήμερα εργάζονται στην επιχείρηση, στη συντήρηση και στα δύο τμήματα που λειτουργούν, μόνο 130 άτομα. Αλλοι 110 αποχώρησαν εθελούσια, αφού πήραν τα δεδουλευμένα τους και την αποζημίωση που ορίζει η σύμβαση. Ενας αριθμός, εξάλλου, 107 εργαζομένων που δεν μπορούν σ' αυτό το στάδιο να απασχοληθούν στις εργασίες του εργοστασίου, έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιμόρφωσης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα μέχρι τον Απρίλη που το εργοστάσιο υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει πλήρως και θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Τόσο οι εργάτες που εργάζονται ήδη στο εργοστάσιο όσο και αυτοί που έχουν τοποθετηθεί στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, έχουν εισπράξει από τη νέα διοίκηση μόνο το 15% των δεδουλευμένων τους. Το σωματείο αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση αυτή, που στην ουσία θα στερούσε από όλους τους εργαζόμενους τα μισά από τα δεδουλευμένα τους. Μετά από αυτό έχει καθοριστεί τριμερής συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό στην Αθήνα το Μάρτη, για να βρεθεί λύση. Το σωματείο, πάντως, δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στο αίτημα και απαιτεί οι εργαζόμενοι να πληρωθούν όλα τα χρήματα που δικαιούνται. Το άλλο θέμα είναι ότι πρέπει τον Απρίλη να εξασφαλιστεί η τοποθέτηση σε εργασία και των υπόλοιπων 107 εργαζομένων που τώρα «επιμορφώνονται» στον ΟΑΕΔ.

Εξάλλου, ο νέος ιδιοκτήτης, κ. Εμφιετζόγλου, που μέχρι τώρα είχε την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης, καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το κράτος και για τις νέες επενδυτικές δράσεις της ΒΑΛΚΑΝ. Γεγονός που προκαλεί την οργή των εργαζομένων οι οποίοι επί ένα χρόνο εισέπρατταν την άρνηση της κυβέρνησης στην έκκλησή τους για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να πληρωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ