Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυσή του

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Λαμπρούλη

Οι τεράστιες ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ), που δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της πόλης, ιδιαίτερα μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, καθώς και οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωσή του, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη, με εκπροσώπους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων, την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις

Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων επισήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς οι μόλις 31 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, που έγιναν αυτήν την περίοδο της πανδημίας και οι 7 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για μόλις 4 μήνες (!) που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν χρόνια να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ενώ ισχύει ακόμη το πετσοκομμένο μνημονιακό οργανόγραμμα του 2012, το οποίο η ίδια η διοίκηση του ΓΝΛ το χαρακτήρισε «ξεπερασμένο», καθώς δεν αποτυπώνει τα πραγματικά κενά με βάση τις αυξημένες ανάγκες. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν κλινικές και υπηρεσίες που παρέχονται, αλλά δεν φαίνονται». Και φυσικά αυτές λειτουργούν με τη γνωστή μέθοδο των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή το να μισοκλείνει μια τρύπα και να ανοίγουν πολλές άλλες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο οργανισμός του νοσοκομείου συρρικνώθηκε το 2012, από 150 θέσεις γιατρών σε 122. Αντίστοιχες μειώσεις έγιναν και στο νοσηλευτικό προσωπικό: Από 776 που ήταν το 2010, έπεσε στους 520.

Οι ελλείψεις θέσεων που υπάρχουν για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες, σύμφωνα με τα σωματεία των υγειονομικών, είναι κοντά στις 300 και έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, με ορισμένους να παίρνουν φέτος τις άδειες του 2018, και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του νομού Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τμήματα, όπως τα Παθολογικά, το Παιδοχειρουργικό, η Μονάδα Νεφρού, το Ορθοπεδικό, το Μαιευτικό - Γυναικολογικό, υπολειτουργούν.

Το γεγονός ότι πλέον το νοσοκομείο αξιοποιείται για κρούσματα της Covid-19, με τη διάθεση 12 κλινών ΜΕΘ από τις 20 που υπάρχουν, την αξιοποίηση άλλων κλινικών του νοσοκομείου και τη διάθεση μεγάλου αριθμού υγειονομικών σε αυτήν την κατεύθυνση, εγκυμονεί τον κίνδυνο το ΓΝΛ να μετατραπεί αποκλειστικά σε «νοσοκομείο κορονοϊού», με αδυναμία να εξυπηρετεί ουσιαστικά εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν άλλες ασθένειες. Οπως επισημάνθηκε στις συναντήσεις, επανήλθαν η «κανονικότητα» των ράντζων, οι πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις, θεραπείες, προγραμματισμένα χειρουργεία.

Ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή - ανεπαρκή τα τεστ για τους εργαζόμενους

Ακόμη υπογραμμίστηκε στις συναντήσεις πως το Γενικό Νοσοκομείο υπέστη μείωση του προϋπολογισμού του κατά 60% από το 2011, γεγονός που φανερώνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία και την Πρόνοια.

Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν προβλήματα με τις προμήθειες αναγκαίων υλικών αλλά και φαρμάκων. Το κτίριο και οι υποδομές του, λόγω της μεγάλης ηλικίας και της ανεπαρκούς συντήρησης, βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό οι ελλείψεις είναι μεγάλες, υπάρχουν προβλήματα. Ενδεικτικά, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, στην Καρδιολογική ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν τέσσερα μηχανήματα για υπερήχους, λειτουργεί μόνο ένα, οι κλίβανοι της αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργίας (οι προδιαγραφές είναι για 15 χρόνια).

Επιπλέον, με αφορμή τα κρούσματα σε υγειονομικούς στις αρχές Αυγούστου, αναδείχθηκε η έντονη ανησυχία για την ανεπαρκή λήψη μέτρων προστασίας των υγειονομικών. Οπως τόνισε ο Γιώργος Λαμπρούλης, απαιτούνται συχνά τεστ για όλο το προσωπικό, ενώ σημείωσε πως οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων και οι μέθοδοι που ακολουθούνται, όπως τα ερωτηματολόγια, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή των ίδιων και των ασθενών. Σε αυτήν τη βάση αναδείχθηκαν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με τις μάσκες και τα γάντια να δίνονται μεν αλλά με το σταγονόμετρο.

Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να βρισκόμαστε στο 2020 με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν κάνει τεράστιες προόδους και ο λαός να μην μπορεί να έχει τη στοιχειώδη φροντίδα Υγείας. Τόνισε πως πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαρβαρότητας και της σαπίλας του καπιταλισμού και σημείωσε πως αντίστοιχα συμπεράσματα βγαίνουν και από την κατάρρευση του συστήματος Υγείας την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού σε κράτη με ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες.

Σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, όπως και οι περισσότερες δημόσιες δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, που δεν έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα τις θεωρεί «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων τόσο μέσα στη Βουλή, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, όσο και στο δρόμο και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, μαζί με όλο το λαό, να δυναμώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, οι υπηρεσίες του οποίου θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό. Να παλέψουν για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρη στελέχωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ