Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοπόρος, αταλάντευτος μαχητής, πιστός στο Κόμμα του μια ζωή

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ «με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ Θεσσαλίας, πρωτοπόρο συνδικαλιστή του αγροτικού κινήματος (...) που σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός στις ιδέες και στα ιδανικά του ΚΚΕ, πρωτοπόρος και αταλάντευτος μαχητής του αγροτικού - λαϊκού κινήματος.

Οργανωμένος στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ από το 1977, πέρασε από πολλές και διάφορες υπεύθυνες κομματικές χρεώσεις στις Οργανώσεις της Θεσσαλίας, με ουσιαστική συμβολή. Σημαντική ήταν η στάση του την περίοδο 1989 - 1991, όπου στάθηκε ανυποχώρητος, αποκρούοντας την επίθεση των οπορτουνιστών ενάντια στο Κόμμα, υπερασπίζοντας τον επαναστατικό του χαρακτήρα.

Ο σύντροφος Βαγγέλης υπήρξε ένας αυθεντικός, λαϊκός άνθρωπος, σεμνός, πρωτοπόρος αγωνιστής. Χαρακτηριστική ήταν η μόνιμη προσπάθειά του για αμεσότητα επικοινωνίας με τους φτωχούς αγρότες σε κάθε χωριό, επιδιώκοντας να συζητά με τον καθένα, ακόμα και με τους πιο δύσπιστους, συμβάλλοντας με αυτόν τον ζωντανό τρόπο στην ενίσχυση των δεσμών του Κόμματος με τις λαϊκές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό της απλότητας και λαϊκότητάς του ήταν η περίφημη μαύρη πατατούκα που είχε πάντα στην πλάτη.

Με την αγωνιστική του στάση συνέβαλε τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, στην πάλη του σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας των αγροτών με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης.

Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της ΠΑΣΥ, στους μεγάλους αγώνες στα Τέμπη, στη συνέχεια στη "Βιοκαρπέτ", στις πανελλαδικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο Μπλόκο της Νίκαιας και στη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ολη αυτή η στάση ζωής του υποχρέωνε ακόμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους είτε να "υποκλίνονται" μπροστά στο κύρος του, είτε να χρησιμοποιούν ακόμη και ανοίκειες μεθόδους με στόχο να "χτυπήσουν" το ΚΚΕ μέσω του συντρόφου Βαγγέλη.

Το παράδειγμά του, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή του, το έργο του, μένουν ως παρακαταθήκη για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης και αισιοδοξίας, για τους νέους κομμουνιστές και τη νέα φουρνιά αγωνιστών. Η ΕΠ της ΚΟ Θεσσαλίας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της σε όλη του την οικογένεια, στη σύζυγό του Χριστίνα, στα παιδιά και τα εγγόνια του».

Η ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για εμάς τους νέους κομμουνιστές ο σύντροφος Βαγγέλης αποτελεί παράδειγμα πρωτοπόρας δράσης, ειδικά σήμερα που οι καιροί φαίνονται αργοί, που κυριαρχεί το "δεν αλλάζει τίποτα"... Παράδειγμα στην ταπεινότητα, στην επιμονή του να κερδίζει το σεβασμό λαϊκών ανθρώπων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Ηταν μπροστά σε κάθε αγώνα, στο πλευρό κάθε βιοπαλαιστή αγρότη, δίπλα σε κάθε άνθρωπο που υπέφερε, γι' αυτό και κέρδισε πλατιά την αγάπη των απλών ανθρώπων, καθώς και συχνά την έχθρα του αντιπάλου.

Είχε σταθερά έγνοια για την πορεία της ΚΝΕ, εμπιστοσύνη στη νέα γενιά ότι θα τραβήξει μπροστά, θα πιάσει το νήμα της Ιστορίας που πάντα προχωράει μπροστά, στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αφήνει παρακαταθήκη σε εμάς τους νέους κομμουνιστές τη μαχητικότητα, την αυταπάρνηση, την εμπιστοσύνη του κόσμου, τη σεμνότητα, τη λαϊκότητα, χαρακτηριστικά που πρέπει να κατακτάμε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες και τη δράση μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ