Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδίκησαν μαχητικά τα δικαιώματά τους σε μόρφωση - υγεία

Μαθητές από σχολεία της Αθήνας διαδήλωσαν μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και εργαζόμενους

Με μαχητικότητα που πηγάζει και από το δίκαιο του αγώνα τους, οι μαθητές της Αθήνας, μαζί με φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, συγκλόνισαν χτες το κέντρο της Αθήνας.

Τηρώντας με υπευθυνότητα τα μέτρα υγιεινής, έδωσαν αποστομωτική απάντηση σε όσους προσπαθούν να εμφανίσουν σαν έγκλημα τον αγώνα τους για το δικαίωμα των ίδιων, των οικογενειών τους, των καθηγητών τους στην υγεία, την πάλη για μόρφωση μέσα σε σχολεία καθαρά, ασφαλή, με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους.

«Zητάμε καθηγητές - μας φέρνετε εισαγγελείς και αστυνομία!

Φωνάζουμε πως η μάσκα δεν φτάνει - μας παρουσιάζετε ως αρνητές της μάσκας!

Μας λέτε πως είναι πρόβλημα η μαθητική μας πορεία που θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε αποστάσεις (όταν τέτοια πορεία κάνουν ακόμα και οι γιατροί) αλλά δεν είναι πρόβλημα ο συνωστισμός στην τάξη και στο μετρό!

Μας λέτε πως εμείς κλείνουμε τα σχολεία - αλλά η δική σας πολιτική τα έχει κάνει υγειονομικές βόμβες και τα κλείνει από Covid το ένα μετά το άλλο!».

Τα παραπάνω, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, επαναλαμβάνονταν από τα μεγάφωνα στα Προπύλαια, όπου είχε οριστεί το χτεσινό ραντεβού.

Εκεί κατέφθαναν μαθητές από διάφορες γειτονιές της Αττικής με τα πανό τους, με μέτρα προστασίας και μάσκες.

«Βλέπουν την υγεία και τη μόρφωσή μας σαν κόστος»


Από το βήμα της συγκέντρωσης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που ζουν καθημερινά οι μαθητές, οι ανάγκες που παραμένουν ανικανοποίητες τη στιγμή που η πανδημία καλπάζει, δόθηκε απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης.

«Τα αιτήματά μας είναι δίκαια», τόνισε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η Κωνσταντίνα Παντελλάρου. «Εμείς ανησυχούμε για εμάς και τις οικογένειές μας και γι' αυτό απαιτούμε περισσότερα μέτρα προστασίας, για να κάνουμε μάθημα με ασφάλεια. Δεν δεχόμαστε ότι αυτά που ζητάμε δεν μπορούν να γίνουν και με προκλητικότητα να μας λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση βγαίνει στα κανάλια και λέει ότι φέτος θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. (...) Βλέπουν την υγεία και τη μόρφωσή μας σαν κόστος. Ταυτόχρονα, για να σωπάσουμε, στέλνουν εισαγγελείς και αστυνομία, μαζί και ορισμένους διευθυντές, να μας τρομοκρατήσουν. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε», δήλωσε, καλώντας εκπαιδευτικούς και γονείς στο πλευρό των μαθητών.

«Με τις καταλήψεις, με τη σημερινή μας κινητοποίηση, τους αποδεικνύουμε ότι αυτό που απαιτούμε είναι να έχουμε σχολείο ασφαλές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», σημείωσε η Μαρία Ζαχαριάδη από το Συντονιστικό Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας. Στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν και στην περιοχή του αναφέρθηκε ο μαθητής Χρ. Τσάμαρης από το 5ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου. Στην προσπάθεια στοχοποίησης του αγώνα τους αναφέρθηκε η μαθήτρια Ζωή Μανιά από το Συντονιστικό της Φυλής, σημειώνοντας πως ειδικά στην περιοχή της το μάθημα γίνεται σε σχολεία ερείπια και κοντέινερ.


Χαιρετίζοντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, ο Νίκος Καλλιακάτσος σημείωσε: «Τα αιτήματά σας είναι και δικά μας αιτήματα αλλά και των εκπαιδευτικών, που διεκδικούσαμε από την αρχή της πανδημίας και σήμερα καταγγέλλουμε ότι παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας», τόνισε, καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και μαζί με τους μαθητές να διεκδικήσουν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση.

«Είμαστε στο πλευρό σας γιατί οι αγωνίες σας, τα αιτήματά σας είναι δίκαια και είναι και δικά μας αιτήματα», τόνισε ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, καταγγέλλοντας το σχέδιο τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος. «Ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι οι μαθητές μας δεν είναι υποκινούμενοι, έχουν το μυαλό και την κοινωνική πείρα έτσι ώστε να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους για ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο, για το δικαίωμα στη μόρφωση», πρόσθεσε.

«Εκ μέρους των γιατρών των νοσοκομείων της χώρας, θέλουμε να ξέρετε ότι η σημερινή σας κινητοποίηση είναι μια τεράστια ανάσα αισιοδοξίας», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα από τις μάσκες για την προστασία της υγείας. «Εμείς για αυτό παλεύουμε. Για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για υγεία, για ζωή και όχι για απλή επιβίωση», συνέχισε. Αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη, που είναι «να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, αλλά πάνω από όλα να μπούμε στον αγώνα για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε νέος άνθρωπος να έχει μόρφωση και υγεία. Αυτό το κάνουμε με συνέπεια από την πρώτη στιγμή. Και θα συνεχίσουμε γιατί για εμάς, όπως έλεγε και ένας συνάδελφός μας γιατρός, ο Τσε Γκεβάρα, "η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη"», τόνισε, καταχειροκροτούμενος από τους μαθητές.

Μαχητική πορεία


Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής επικεφαλής. Οι μαθητές, με τη ζωντάνια που τους διακρίνει, έδειξαν ότι και κάτω από τις μάσκες έχουν φωνή, η οποία ακούστηκε δυνατά, έγινε συνθήματα και τραγούδια: «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Χωρίς καθηγητές, σε αίθουσες κλουβιά - Αυτό δεν είναι μέτρα, είναι μια τρολιά», «Με μάσκα - παγουρίνο δεν βγαίνει η πανδημία, δώστε λεφτά για την Παιδεία» ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μπλοκ των μαθητών.

Στο πλευρό τους, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που δίνουν τον αγώνα για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.

Η πορεία μέσω της οδού Σταδίου έφτασε στο Σύνταγμα και κατέληξε στα Προπύλαια, όπου οι μαθητές δήλωσαν ότι το μήνυμα δόθηκε και συνεχίζουν με συζήτηση και οργάνωση στα σχολεία, με νέες κινητοποιήσεις.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ