Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Κυβέρνηση και διοικήσεις να πάρουν τώρα μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ

«Πανεπιστήμια "κλειστά" για τους φοιτητές, "ανοιχτά" στα δίδακτρα ...και η σφραγίδα της ΠΟΣΔΕΠ εν λευκώ στην κυβέρνηση». Ετσι περιγράφει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με επιπτώσεις σε εργαζόμενους και φοιτητές.

Η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ σημειώνει: «Η ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 4 Σεπτέμβρη 2020 (...) που "προβλέπει" εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία (π.χ. για ακροατήρια μαθημάτων με λιγότερους από 50 φοιτητές) είναι σχεδιασμένο για να είναι πρακτικά ανεφάρμοστο! Πρώτον, γιατί η πλειονότητα των μαθημάτων απευθύνονται σε ακροατήρια μεγαλύτερα των 50 φοιτητών, και δεύτερον, γιατί στην περίπτωση των μικρότερων ακροατηρίων δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εξασφάλιση των χώρων διδασκαλίας και των αναγκαίων υγειονομικών όρων λειτουργίας που καθορίζονται από την ίδια την ΚΥΑ!

Οι τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό/ τεχνικό προσωπικό και σε υποδομές οδηγούν, ειδικά τα εργαστηριακά μαθήματα, σε πλήρη υποβάθμιση, τα αποξενώνουν από τον ειδικό χαρακτήρα που κατέχουν στα προγράμματα σπουδών. Από τη φύση της, η εργαστηριακή/ κλινική εκπαίδευση πραγματοποιείται σε μικρές ομάδες φοιτητών και κατά κανόνα σε ειδικούς χώρους. Ωστόσο, με την τρέχουσα αναλογία διδασκόντων προς εκπαιδευόμενους η δημιουργία μικρότερων τμημάτων για την αποφυγή του συγχρωτισμού είναι στην πράξη αδύνατη».

Με βάση αυτά, η ΔΗΠΑΚ τονίζει: «Η ΚΥΑ μεταφέρει την ευθύνη εφαρμογής της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία καταρχάς στα πανεπιστημιακά τμήματα και εντέλει στους ίδιους τους διδάσκοντες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση από την ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις».

Απαιτώντας η κυβέρνηση και οι διοικήσεις να πάρουν τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ καλεί τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους διδάσκοντες, το διοικητικό/ εκπαιδευτικό προσωπικό, τους φοιτητές και ερευνητές «να αγωνιστούμε για όσα μας ενώνουν: για Ιδρύματα ασφαλή, ανοικτά και με επαρκείς υποδομές και προσωπικό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Να αντισταθούμε στην υποβάθμιση των σπουδών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Καταγγέλλοντας την αδράνεια που καλλιεργεί η παθητική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ και οι δυνάμεις που τη συνεπικουρούν, βάζοντας επί της ουσίας «πλάτη στην κυβέρνηση», η ΔΗΠΑΚ καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ, όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να διεκδικήσει:

  • Εκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε διδακτικό/ τεχνικό/ διοικητικό προσωπικό στα Ιδρύματα, με σταθερή σχέση εργασίας. Να προσληφθεί άμεσα επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, με σταθερή σχέση εργασίας.
  • Μέτρα υγιεινής στις αίθουσες και υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν σε φοιτητές και διδάσκοντες - επιτηρητές (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα). Τακτικά και δωρεάν τεστ για όλους τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.
  • Ενίσχυση των φοιτητικών εστιών, ασφαλείς μετακινήσεις από και προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  • Κατάργηση των διδάκτρων κάθε μορφής, ανατροπή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
  • Να αξιοποιηθούν ως κέντρα εξέτασης και αίθουσες διδασκαλίας όλες οι αίθουσες, συνεδριακοί χώροι, κτίρια των πανεπιστημίων, των δήμων και άλλων δημόσιων φορέων, μετά από διαμόρφωση και εξοπλισμό τους, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
  • Ειδική μέριμνα και μέτρα για τα μέλη ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ