Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση εκλεγμένων των φοιτητικών συλλόγων στη Σύγκλητο του ΑΠΘ

Από τη χτεσινή παρέμβαση των Συλλόγων στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή παρέμβαση των Συλλόγων στο ΑΠΘ
Παρέμβαση στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ πραγματοποίησε αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων, απαιτώντας την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια για την υγεία των φοιτητών και του προσωπικού. Εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και Ψυχολογίας τόνισαν την ανάγκη για άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα του Ιδρύματος, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ εξέφρασαν και τη στήριξή τους στα αιτήματα των απολυμένων εργαζομένων από τη Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου. Νωρίτερα οι φοιτητές βρέθηκαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο πλευρό των απολυμένων, που μαζί με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα αιτήματα των φοιτητών στην παρέμβασή τους στη Σύγκλητο περιλάμβαναν έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων και μέτρα όπως πρόσληψη προσωπικού, εξασφάλιση εργαστηριακού εξοπλισμού (για να «σπάσουν» τα Τμήματα σε μικρότερα), απολυμάνσεις και ατομικά μέσα προστασίας, αξιοποίηση όλων των αμφιθεάτρων και συνεδριακών κέντρων με κατάλληλη διαμόρφωσή τους κ.λπ.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, έσπευσε για πολλοστή φορά να διαβεβαιώσει τους φοιτητές ότι επιθυμεί «ανοιχτό και ζωντανό πανεπιστήμιο, με τους φοιτητές παρόντες», χωρίς ωστόσο να λέει τίποτα συγκεκριμένο για το τι μέτρα θα ληφθούν και ρίχνοντας το «μπαλάκι» στα Τμήματα για τις τελικές αποφάσεις. Παράλληλα επικαλέστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις συμβάσεις με ιδιώτες, που εμποδίζουν την αξιοποίηση κάποιων χώρων προς όφελος των φοιτητών.

Οι φοιτητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα αγωνιστικής δραστηριότητας που αποφάσισαν συλλογικά, με κορύφωση το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σήμερα στην Αττική

Αγωνιστικά ραντεβού στις διοικήσεις για τη διεκδίκηση μέτρων ώστε να ανοίξουν οι σχολές, για μαθήματα διά ζώσης για όλους τους φοιτητές με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ορίζουν φοιτητικοί σύλλογοι και στην Αττική.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποφασιστεί για σήμερα μαζική κινητοποίηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Επίσης, σε νέα κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) προχωρούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στον Φοιτητικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου. Η κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια της παρέμβασης που έκαναν την περασμένη Δευτέρα στην Πρυτανεία, ζητώντας να παρθούν μέτρα για συναδέλφους τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς επίσης για όσους κατοικούν στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό» και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξ αποστάσεως εξεταστική, ώστε να μη χάσει κανείς την εξέταση μαθημάτων. Παράλληλα οι φοιτητές διεκδικούν να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι του Ιδρύματος (κτίριο στην οδό Τροίας, αμφιθέατρο Αντωνιάδου) για τη διεξαγωγή της εξεταστικής και το άνοιγμα των σχολών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ