Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποκριτική «πρωτοβουλία»

Ομάδα Ελλήνων αρχαιολόγων και επιστημόνων άλλων σχετικών ειδικοτήτων θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ - μόλις αυτό γίνει εφικτό - για να διαπιστώσει την κατάσταση των αρχαιολογικών θησαυρών της Βακτριανής, οι οποίοι πριν την εισβολή των ΗΠΑ φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ και των οποίων η τύχη αγνοείται.

Η «πρωτοβουλία» ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο χτες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη υπό την προεδρία του Ε. Βενιζέλου και τη συμμετοχή του ανασκαφέα της Βακτριανής, Βίκτορα Σαρηγιαννίδη (θα συμμετάσχει και ο ίδιος στην αποστολή) και στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η αποστολή αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ και (σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ) «την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν»! Δηλαδή των πρώην μουτζαχεντίν, των οποίων η «ευαισθησία» για την πολιτιστική κληρονομιά μόνο με αυτήν των Ταλιμπάν μπορεί να συγκριθεί! Μάλιστα, το ΥΠΠΟ προσθέτει ότι για την αποστολή «θα ενημερωθούν» (ή μήπως θα ζητήσει την άδεια) η Ρωσία και προπαντός οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως όλοι οι ενήμεροι υποθέτουν, με τις βόμβες τους έχουν καταστρέψει πολλές αν όχι το σύνολο των ελληνιστικών αρχαιοτήτων στο Αφγανιστάν. Βέβαια, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποστολή θα μεταβεί στο Αφγανιστάν «αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό».

Πέρα πάντως από την αυτονόητη αναγκαιότητα και επιστημονική σημασία αυτής της αποστολής και γενικότερα τέτοιων αποστολών, πολύ περισσότερο όταν σε αυτές συμμετέχουν επιστήμονες του κύρους του Β. Σαρηγιαννίδη, είναι φανερό πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή τη σημασία και σαν «άλλοθι» για να καλύψει την πλήρη «συστράτευσή» της στην ιμπεριαλιστική επίθεση στο Αφγανιστάν, η οποία δεν τέλειωσε και συνεχίζει να προκαλεί θύματα μεταξύ γυναικών, γερόντων και παιδιών. Ο ΟΗΕ, η ΟΥΝΕΣΚΟ και το σύνολο της «πολιτισμένης» Δύσης (ανάμεσά της και το δικό μας ΥΠΠΟ) θεωρούν, προφανώς, «πολιτιστικώς ορθή» τη βροντερή σιωπή τους στο συνεχιζόμενο έγκλημα στο Αφγανιστάν. Εγκλημα που γίνεται σε βάρος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πολύπαθης αυτής χώρας από τις βόμβες των αεροπλάνων. Γι' αυτό τουλάχιστον το έγκλημα, το ΥΠΠΟ όφειλε να αναλάβει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επισκέπτες» «βολτάρουν» στα καμένα... (2007-08-29 00:00:00.0)
Σε διαρκή απειλή (2003-04-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-08-21 00:00:00.0)
Βρέθηκε η Βακτριανή; (2002-07-02 00:00:00.0)
Το ΥΠΠΟ για τα μνημεία της Γιουγκοσλαβίας (1999-04-22 00:00:00.0)
Λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (1998-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ