Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Στις 28 Οκτώβρη νέα συνάντηση διαπραγματευτών

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ολοκληρώθηκε προχτές στην πόλη Νακούρα του νότιου Λιβάνου, στην έδρα της αποστολής των κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση μεθοριακών διαφορών σε θαλάσσια ζώνη έκτασης 800 τ.χλμ.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών χαρακτηρίστηκε «παραγωγικός», ενώ σημειώθηκε ότι οι αντιπροσωπείες «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες αργότερα μέσα στο μήνα» και ανακοινώθηκε νέα συνάντηση στις 28 Οκτώβρη. Ρόλο μεσολαβητή είχε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σένκερ. Ο Λιβανέζος ταξίαρχος Μπασάμ Γιασίν, επικεφαλής των διαπραγματευτών, μίλησε για το «πρώτο βήμα μίας πορείας χιλίων βημάτων προς την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων».

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Ούντι Αντίρι απέφυγε άμεσα τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Εκτός από έναν αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό την αρχή της ανωνυμίας, επισημαίνοντας πως το Ισραήλ «δεν έχει ψευδαισθήσεις» και πως οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο και καλά καθορισμένο ζήτημα. «Δεν αφορούν την ομαλοποίηση σχέσεων ή μία ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Αραβες θα καταψηφίσουν τη συμφωνία με τα Εμιράτα

Η αραβική «Ενιαία Λίστα», που εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά τα περισσότερα κόμματα Αράβων του Ισραήλ, ξεκαθάρισε χτες κατά την έναρξη της συζήτησης στην ισραηλινή Βουλή (Κνέσετ) ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία που το Ισραήλ υπέγραψε στις 15 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οπως εκτιμά η «Ενιαία Λίστα», η συμφωνία με τα ΗΑΕ «θα φέρει καταστροφή» στο Ισραήλ και το λαό της χώρας. «Η προσέγγιση αυτή εξασφαλίζει τη συνέχεια της σύγκρουσης, των δεινών και της αιματοχυσίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Κνέσετ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ιστορική» τη χτεσινή μέρα, για το ότι τέθηκε προς έγκριση «ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαάλον, δήλωσε ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η συμφωνία συνοδεύεται από «μυστική ατζέντα που δεν έχει παρουσιαστεί στο σύνολό της στη Βουλή». Απαίτησε να αποκαλυφθεί όλη η συμφωνία, και ιδιαίτερα ένα «μυστικό παράρτημά της για προηγμένα όπλα που μπορεί να έχουν κρίσιμη επίπτωση στο στρατηγικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή».

Τα άλλα ισραηλινά κόμματα αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Οκτώβρη, σχεδιάζεται να επισκεφτεί επισήμως το Μπαχρέιν ισραηλινή αντιπροσωπεία, συνοδεία Αμερικανών αξιωματούχων. Την επομένη οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τα ΗΑΕ και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ μαζί με αξιωματούχους των Εμιράτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ