Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πολύ ανησυχητική η εξέλιξη στην Ευρώπη

«Πολύ ανησυχητική» χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας: «Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης. Η Covid-19 είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φτάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως».

Με βάση επιδημιολογικά μοντέλα, η «παρατεταμένη χαλαρή πολιτική μπορεί να εκτοξεύσει - κατά τον Γενάρη - την ημερήσια θνητότητα σε επίπεδα 4 έως 5 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν τον Απρίλη», προειδοποίησε.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί πάνω από 7,25 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 250.000 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Συνολικά στον κόσμο τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 39 εκατομμύρια και οι νεκροί το 1,1 εκατομμύριο.

Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να παραδεχτεί χτες πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νέο κύμα, «ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μάρτη».

Ενδεικτικά, αλματώδη αύξηση σημειώνουν τις τελευταίες μέρες τα ημερήσια κρούσματα και στη Γερμανία, όπου χτες ανακοινώθηκαν πάνω από 6.600 νέα επιβεβαιωμένα, καθώς και 33 θάνατοι (περίπου 9.710 συνολικά). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα τέλη Μάρτη, ενώ πριν μέρες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τα νέα κρούσματα να φτάσουν να ξεπερνούν τις 19.000 ημερησίως.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού, όπως η ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας, και είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία έχουν αναβληθεί τους μήνες της πανδημίας περίπου 2 εκατ. προγραμματισμένες επεμβάσεις και θεραπείες, σύμφωνα με την Ενωση Γερμανικών Νοσοκομείων, ακόμη και για ογκολογικούς ασθενείς.

Για να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μαζί με το lockdown στην κοινωνία, έγινε ένα είδος lockdown και στα γερμανικά νοσοκομεία. «Το δεύτερο κύμα πανδημίας πλησιάζει και πρέπει να δράσουμε, ώστε αυτήν τη φορά να μην παραμεληθούν και οι ασθενείς που χρειάζονται βασική μέριμνα πέραν του κορονοϊού», τονίζεται.

Οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας οδηγούν τη γερμανική κυβέρνηση και προς τα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης, με την καγκελάριο να ξεκαθαρίζει πως η Γερμανία «δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown». Προτάσσοντας αποκλειστικά την ατομική ευθύνη ...κάλεσε τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι.

Στη Γαλλία, που σε Παρίσι και πολλές πόλεις ισχύει καθεστώς περιορισμού της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, χτες πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις κατοικίες και στα γραφεία του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, και πρώην μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, στο πλαίσιο έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας, με τουλάχιστον 33.000 θανάτους, μετά από πολλές προσφυγές που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR).

Η έρευνα για «παράλειψη αντιμετώπισης μιας καταστροφής» ξεκίνησε στις 7 Ιούλη και ανάμεσα στους ενάγοντες είναι και γιατροί. Επίσης η Εισαγγελία του Παρισιού έλαβε δεκάδες προσφυγές που στοχεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξιωματούχους της διοίκησης, για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» ή «πρόκληση κινδύνου για τη ζωή άλλων».

Επίσης, χτες υγειονομικοί διαδήλωσαν στο Παρίσι για καλύτερες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας.

Τέλος, συνδικάτα εργαζομένων, πολλές ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, που και με πρόσχημα την πανδημία κλιμακώνεται, και διοργανώνουν μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού αύριο το μεσημέρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 1,4 εκατ. καταγεγραμμένοι θάνατοι στην Ευρώπη (2021-11-03 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα εξάπλωσης σε μια σειρά από χώρες (2021-07-27 00:00:00.0)
Επιχειρούν να κρύψουν το αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας πίσω από το εμβόλιο (2020-12-10 00:00:00.0)
Ραγδαία εξάπλωση χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας (2020-10-17 00:00:00.0)
Τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ (2020-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ