Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη «ουρά» αντιλαϊκών νομοσχεδίων

Εκτός από τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για τα Εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να φέρει και μια σειρά άλλα νομοσχέδια με τα οποία στηρίζει πολύμορφα την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας (βλέπε και σελίδα 6) συζητιέται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Από τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας που θα ακολουθήσουν, το ένα αφορά τον εργάσιμο χρόνο και τη «διευθέτησή» του, ενώ το άλλο, που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη βδομάδα και είναι ήδη αναρτημένο στη «Διαύγεια», έχει τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά τρεις ακόμα ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τελική ευθεία είναι και το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης», με το οποίο συνεχίζονται οι βάρβαρες αναδιαρθρώσεις σε βάρος της Εκπαίδευσης και η παραπέρα υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μια σειρά ακόμα νομοσχέδια έχουν στόχο να διευρύνουν τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και να ανοίξουν νέα πεδία δραστηριότητας για τα κέρδη τους. Τέτοιο είναι για παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες υπηρεσιών επιγραμμικών (online) υπηρεσιών διαμεσολάβησης».

Τέλος, η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, για το οποίο ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζουν διαμαρτυρίες φορείς (π.χ. το ΤΕΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ