Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Η Μάνα στον Μπρεχτ»

Με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για φέτος στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), τη Δευτέρα 26/10, στις 19.00, στο χώρο της αυλής. Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Η Μάνα στον Μπρεχτ».

Μέσα από την εκδήλωση, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλευρές γύρω από το έργο του κορυφαίου διανοητή, δραματουργού, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, αλλά και να προμηθευτούν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Ο Μπρεχτ έχει ασχοληθεί πολύ με τη φιγούρα της μάνας στο έργο του, τόσο στην ποίηση όσο και στη δραματουργία του. Η μάνα μάλιστα πρωταγωνιστεί σε πολλά από τα θεατρικά του. Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας δείχνει πως η προσωπικότητα της μάνας και το περιβόητο «μητρικό ένστικτο» είναι συνάρτηση των κάθε φορά ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών.

Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή του έργου «H Μάνα», μια σπάνια κινηματογραφημένη παράσταση του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», του θεάτρου του Μπρεχτ, με την Ελένε Βάιγκελ στον ρόλο της Μάνας. Το γνωστό έργο ολοκληρώθηκε από τον Μπρεχτ το 1931. Η παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά στο Βερολίνο τον Γενάρη του 1932, στην επέτειο του θανάτου της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Στην υπόθεση πρωταγωνιστεί η επαναστάτρια Πελαγία Βλάσοβα από το Τβερ. Μέσα από την πορεία διαμόρφωσης ταξικού κριτηρίου και συνειδητοποίησης του ρόλου της, η Πελαγία Βλάσοβα από μάνα του Πάβελ γίνεται μάνα κοινωνική, ένα συλλογικό σύμβολο, που έχει για παιδιά της όλα τα παιδιά, που τα αγαπά, τα υπερασπίζεται και τα προστατεύει, ακόμη κι όταν χάνει το δικό της...

Η είσοδος θα τηρηθεί με σειρά προτεραιότητας λόγω των μέτρων προστασίας της υγείας. Δηλώσεις συμμετοχής στην εκδήλωση στο τηλέφωνο 2108823674.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ