Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φιάσκο η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στο δήμο

Από παλιότερες κινητοποιήσεις για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής
Από παλιότερες κινητοποιήσεις για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής
Το απόλυτο φιάσκο στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στο δήμο και καλεί σε δυνάμωμα της λαϊκής διεκδίκησης προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του δήμου, για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καταστούν δυνατές η αναγκαία μεταστέγαση νηπιαγωγείων σε σύγχρονες υποδομές και η κατασκευή σύγχρονων αιθουσών σε όλη την πόλη, για την ουσιαστική και πραγματική λειτουργία της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η καθολική σχεδόν ανεπάρκεια για αίθουσες νηπιαγωγείων (με καταγεγραμμένες 70 αίθουσες λιγότερες από τις ελάχιστες αναγκαίες για τον πληθυσμό των νηπίων), πολύ δε περισσότερο για αίθουσες με επαρκή χώρο, σύγχρονες και συμβατές με τις επιστημονικές προδιαγραφές, για χώρους αυλών και χώρους δραστηριοτήτων, έχει σαν συνέπεια να "πετιούνται" τα νήπια σε κοντέινερ μέσα στις αυλές ή να στριμώχνονται σε αίθουσες γυμναστηρίων, εργαστηρίων κ.λπ. άλλων σχολικών συγκροτημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι η δίχρονη υποχρεωτική να υλοποιείται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τα νήπια, μέσα σε άθλιες εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και στα υπόλοιπα σχολεία, που αποστερούνται τους χώρους τους με τις συστεγάσεις αιθουσών και αυλής.

Βαριές ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης

Η κατάσταση αυτή είναι άμεση συνέπεια και χειροπιαστή απόδειξη της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων: Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, έχουν αποχαρακτηριστεί 20 θεσμοθετημένοι χώροι σχολείων κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, "λόγω αδυναμίας απαλλοτρίωσής τους από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου". Οι 15 από αυτούς αφορούν νηπιαγωγεία... Την ίδια στιγμή, περίπου το 10% των νηπιαγωγείων λειτουργούν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις (λυόμενα ή μισθωμένα ακίνητα εκτός νομοθετημένων προδιαγραφών) για χρόνια.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η κρατική χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί κατά ποσοστό 70%. Αν κανείς "ακολουθήσει το χρήμα", θα δει ότι αυτές οι περικοπές έχουν μετουσιωθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια που γέμισαν τις τσέπες του κεφαλαίου, ως φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών και κάθε είδους δωράκια. Είναι χρήματα που πληρώνει ο λαός, με άμεση και έμμεση βαριά φορολογία, και δεν αξιοποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες του, αλλά μόνο γιγαντώνουν τα κέρδη ελάχιστων.

Βαριές ευθύνες φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μολονότι θεσμοθέτησαν τη δίχρονη υποχρεωτική και παρόλο που γνώριζαν την εκρηκτική κατάσταση στις σχολικές υποδομές, δεν φρόντισαν να δώσουν μια δεκάρα παραπάνω στους δήμους γι' αυτόν το σκοπό, δεν νομοθέτησαν για να λυθούν χωροταξικά, ρυμοτομικά ζητήματα που να "λύνουν τα χέρια" για την κατασκευή σχολικών χώρων, απεναντίας δεν ολιγώρησαν π.χ. για το ειδικό χωρικό σχέδιο της ΔΕΘ.

Οι δημοτικές αρχές που διοίκησαν το δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς και παλιότερα οι νομαρχίες, έχουν επίσης βαριά ευθύνη. Γιατί είχαν τελευταία προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται πια πως ούτε τους πόρους που τους στέρησαν απαίτησαν, ούτε ανέδειξαν στο λαό της πόλης το μέγεθος των αναγκών: Αντίθετα, επέλεξαν και επιλέγουν να εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική, να αδιαφορούν για έργα που μπορούν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, να στηρίζουν πολιτικά και πρακτικά μια ανάπτυξη για τους λίγους που κερδοφορούν σε βάρος των πολλών - όσο σακατεύεται η δημόσια Εκπαίδευση, εξάλλου, βλέπουμε να ξεφυτρώνουν κάθε είδους ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Να τι σημαίνει συγκεκριμένα η "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας"...

Περισσεύουν οι επικοινωνιακές φανφάρες

Εξάλλου, όταν το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό περισσεύουν οι επικοινωνιακές φανφάρες: Η διοίκηση Ζέρβα π.χ., γυρεύοντας να απαντήσει στη δικαιολογημένη αγανάκτηση για το μπάχαλο στα νηπιαγωγεία, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι "προχωρά" η κατασκευή δύο νηπιαγωγείων, στο κτίριο που κατασκευάζεται στην Αγρα (Β' Διαμέρισμα) και σε αυτό που δημοπρατήθηκε στη Λάχανα (Κ. Τούμπα). Κρύβει ωστόσο ότι αυτά τα έργα προορίζονται και είναι δεσμευμένα αποκλειστικά για τη μεταστέγαση ήδη λειτουργούντων (σε ακατάλληλες ή ανεπαρκείς εγκαταστάσεις) νηπιαγωγείων (του 47ου και του 21ου Νηπιαγωγείου αντίστοιχα). Αλλα τρία προγραμματισμένα έργα για νηπιαγωγεία - των οποίων ο χρόνος έναρξης της κατασκευής είναι ακόμα άδηλος - επίσης προορίζονται για να μεταστεγαστούν κάποια που ήδη λειτουργούν σε ακατάλληλες αίθουσες, στη Μακεδονίας και τα τροχιοδρομικά για τα 67ο - 78ο και 76ο - 99ο Νηπιαγωγεία αντίστοιχα, και στην Ελλης Αλεξίου για τη μεταστέγαση του 1ου - 2ου Τριανδρίας. Το ίδιο ισχύει και για πέντε (σε Α', Γ' και Δ' Διαμέρισμα) διαδικασίες απαλλοτρίωσης χώρων οι οποίοι επίσης προορίζονται για μεταστεγάσεις, όμως καρκινοβατούν από την περίοδο 2004 - 2008. Πρόκειται για έργα που δεν έχει ακόμα χρηματοδοτήσει η - κρατική - ΚΤΥΠ.

Προφανώς είναι σημαντικό να πάψουν να λειτουργούν τα παραπάνω νηπιαγωγεία σε χώρους απαρχαιωμένους και ανεπαρκείς, και είναι ζήτημα άμεσης ανάγκης ο δήμος και κάθε εμπλεκόμενος κρατικός φορέας να "τρέξουν" τις διαδικασίες και να πιέσουν την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση. Αλλά δεν πρόκειται για καινούργιες αίθουσες που θα επιτρέψουν να μπει τέλος μια ώρα αρχύτερα στο αίσχος των κοντέινερ. Ακόμα και όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα παραπάνω έργα, ο απόλυτος αριθμός των αιθουσών νηπιαγωγείων θα παραμείνει ίδιος και θα εξακολουθούν να λείπουν 70 αίθουσες. Δεν προσφέρονται επομένως για να "χρυσώσουν το χάπι" της σημερινής αθλιότητας...

Πρόταση που απαντά στις σημερινές ανάγκες

Είναι αναγκαίο άμεσα, τώρα, να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του δήμου για αύξηση της χρηματοδότησης και πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού (π.χ. καθαρίστριες) προσωπικού, ώστε να γίνει δυνατή όχι μόνο η αναγκαία μεταστέγαση νηπιαγωγείων σε σύγχρονες υποδομές, αλλά και η κατασκευή σύγχρονων αιθουσών σε όλη την πόλη, για την ουσιαστική και πραγματική λειτουργία της δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Να προχωρήσουν ΤΩΡΑ:

-- Η επαναχρησιμοποίηση του τέως Δημοτικού Σχολείου στην οδό Αγίου Δημητρίου 125 ως 3θέσιου νηπιαγωγείου.

-- Η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου - Καρακάση, που χρησιμοποιείται ως εργοτάξιο, για την κάλυψη των ιδιαίτερα μεγάλων αναγκών της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

-- Οι διαδικασίες για την απόκτηση - απαλλοτρίωση των ιδιωτικών ακινήτων που εμπίπτουν εντός 2 θεσμοθετημένων χώρων στη Λεωτυχίδου (3η Δημοτική Κοινότητα) και στην Ευβοίας (στην 4η ΔΚ).

-- Η παραχώρηση από το Δημόσιο, όπως προβλέπεται, των ακινήτων: Περίανδρου - Αρσινόης (3η ΔΚ), Ιβηρίδος - Ιβίσκου (4η ΔΚ), Μ. Κάλλας - Λασκαράτου και Κηφισιάς (5η ΔΚ).

-- Η απαλλοτρίωση των ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός θεσμοθετημένων χώρων νηπιαγωγείων στις περιοχές Πραξαγόρα (4η ΔΚ), Αδ. Κοραή (5η ΔΚ) και πλατεία Τερψιθέας (3η ΔΚ).

-- Η απαλλοτρίωση των αμιγώς ιδιωτικών ακινήτων στις οδούς Πηνειού - Μαβίλη Γλάδστωνος και Κεφαλληνίας - Ανδ. Γεωργίου (2η ΔΚ), Ηγουμένου - Δημοκρίτου και Ολυμπιάδος - Σοφοκλέους (3η ΔΚ), Αλ. Σταύρου - Αλκμήνης και Αλ. Σταύρου - Δανιόλου (5η ΔΚ).

-- Η κατασκευή του νηπιαγωγείου που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ οδού Αδαμίδου και παρόδου Μ. Ασίας, που παραχωρήθηκε πρόσφατα από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας στον ΠΑΟΚ για την ανέγερση νέου γηπέδου.

-- Στην περιοχή της Μαλακοπής η ανέγερση νέων κτιρίων για το 113ο Νηπιαγωγείο, είτε στην οδό Σπανού είτε σε οικόπεδο του δήμου στη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Περραιβού, και για το 23ο Νηπιαγωγείο σε χαρακτηρισμένο οικόπεδο στην περιοχή του Χαρίσειου Γηροκομείου.

-- Η παραχώρηση, δωρεάν από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, έκτασης 3.300 τ.μ. που βρίσκεται στο χώρο των στρατιωτικών σχολών στην Πανεπιστημιούπολη και είναι θεσμοθετημένη από το 1978 ως χώρος σχολείου, όπου μπορεί να ανεγερθεί επίσης 6θέσιο νηπιαγωγείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ