Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιβεβαίωσε την... «τόλμη» της κυβέρνησης για σαρωτικά χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση

Τις σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της και φέρνοντας ένα νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία της εταιρείας «Βαϊράμογλου» και τις τρομοκρατικές απολύσεις στις οποίες προέβη.

Εχοντας ήδη πάρει «ραβασάκι» σε συνάντησή του με τον ΣΕΒ, για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης με «πυξίδα» τις «σύγχρονες» ανάγκες του κεφαλαίου και έχοντας προβεί τις προηγούμενες μέρες στις σχετικές «διαρροές» στα ΜΜΕ, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι «μεταξύ των διατάξεων και των μεγάλων αλλαγών που προετοιμάζουμε είναι και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982», καθώς «μετά από 39 χρόνια εφαρμογής του οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές». Πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση, ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα (...) επειδή η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Δίνοντας το αντεργατικό στίγμα αυτού του «εκσυγχρονισμού» με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές» χτυπήματος των συνδικάτων στα κράτη της ΕΕ, τόνισε ότι «έχουμε και το θάρρος και την τόλμη να κάνουμε τις τομές που πρέπει», «να εκσυγχρονίσουμε και την αγορά εργασίας, όπως υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη»...

Χρ. Κατσώτης: Οι ανατροπές στα Εργασιακά πάνε πάντα πακέτο με το χτύπημα στα συνδικάτα

Αναδεικνύοντας πού στοχεύουν οι εν λόγω «τομές», ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε: «Αλλάζετε το συνδικαλιστικό νόμο για να υλοποιήσετε τις αξιώσεις της εργοδοσίας για παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε να μπουν τα κεφάλια μέσα και να υλοποιηθούν συνολικά όλες αυτές οι ανατροπές στους όρους αμοιβής της εργασίας των εργαζομένων και να επιδεινωθεί συνολικά η θέση των εργαζομένων. Εχει επιδεινωθεί έτσι κι αλλιώς, αλλά θα επιδεινωθεί παραπέρα με όλα αυτά που εσείς σχεδιάζετε να φέρετε το επόμενο διάστημα και αφορούν το 8ωρο και τη διευθέτηση, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών και όλα αυτά που εσείς διαρρέετε στα ΜΜΕ».

Οπως πρόσθεσε ο Χρ. Κατσώτης, οι νέες ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση, θέτοντας ουσιαστικά υπό διωγμό τη συνδικαλιστική δράση, έχουν ενσωματωμένες τις ανατροπές του συνδικαλιστικού νόμου που επιχείρησαν οι προηγούμενες κυβέρνησης, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με το «50% + 1» για την ψήφιση απεργίας από τα συνδικάτα. Επιβεβαιώνεται, τόνισε, ότι ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον για να ικανοποιήσει τα «θέλω» του κεφαλαίου και πως οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα πάνε πακέτο με τη σφαγή σε συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι «θα βρείτε απέναντι τους εργαζόμενους».

«Σύννομες» οι απολύσεις στη «Βαϊράμογλου»

Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός βρήκε... «σύννομες» και τις αντεργατικές κινήσεις από την εταιρεία οπτικών ειδών «Βαϊράμογλου».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, παρά την κερδοφορία της και εν μέσω πανδημίας, αξιοποίησε τις ευνοϊκές για τους επιχειρηματικούς ομίλους ΠΝΠ της κυβέρνησης, θέτοντας σε αναστολή συμβάσεων την πλειοψηφία των εργαζομένων. Προχώρησε σε 5 απολύσεις μόλις έληξε το διάστημα της αναστολής, με τον έναν από τους απολυμένους να έχει διαπιστωμένη συνδικαλιστική δράση. Οταν το κλαδικό Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο θέλησαν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις αυτές, τους απαγόρευσε την είσοδο, ενώ μετά από κρούση της εργοδοσίας η αστυνομία έσπευσε να κάνει δύο προσαγωγές συνδικαλιστών.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η εταιρεία ελέγχθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας και «βρέθηκε σύννομη» γιατί οι απολυμένοι δεν ήταν εκλεγμένοι στη διοίκηση σωματείων, ανάβοντας προκλητικά «πράσινο φως» στην εργοδοτική τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ