Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέο ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων σε μια βδομάδα

Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Με επιταχυνόμενο ρυθμό αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Την προηγούμενη βδομάδα (12 - 18 Οκτώβρη) προστέθηκαν πάνω από 2,4 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, η υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 36.000, περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα με δυο βδομάδες πριν.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η διαχείριση της πανδημίας στη βάση των αναγκών και των νόμων της καπιταλιστικής οικονομίας δεν μπορεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, η δε ανθρώπινη ζωή μπαίνει στη ζυγαριά του «κόστους» ουσιαστικών μέτρων όπως η ενίσχυση των συστημάτων Υγείας, η πρόληψη, η προστασία στους χώρους δουλειάς, η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.ά.

Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Αμερική, όπου τουλάχιστον 798.000 άτομα μολύνθηκαν σε μια βδομάδα και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 18,8 εκατ. Περισσότεροι από 16.000 θάνατοι καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τις 608.000.

Στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 25% (κατά 927.000), σε περισσότερα από 8 εκατ. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πέθαναν σε μια βδομάδα και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τις 256.000.

Στην Ιταλία τα ημερήσια κρούσματα προσέγγιζαν τις 19.000, στη Γαλλία ξεπέρασαν τις 20.000 και στη Βρετανία τις 21.000, ενώ σε πολλές περιοχές της στα βόρεια έχουν επιβληθεί τοπικά lockdowns. Στη Ρωσία καταγράφηκαν χτες για πρώτη φορά πάνω από 300 θάνατοι σε ένα 24ωρο (σχεδόν 25.000 συνολικά) και πάνω από 15.700 κρούσματα. Στην Τσεχία επιβλήθηκε εθνικό lockdown με κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών, καθώς τα χτεσινά κρούσματα προσέγγισαν τις 12.000.

Αμείλικτοι είναι οι αριθμοί στις ΗΠΑ: Σχεδόν 300.000 επιπλέον άνθρωποι πέθαναν την περίοδο της πανδημίας (26 Γενάρη - 3 Οκτώβρη) σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο προηγούμενων ετών, αναφέρει έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), επισημαίνοντας ότι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι μάλλον πολύ υποτιμημένος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των CDC, τα 2/3 αυτών των θανάτων οφείλονταν άμεσα ή έμμεσα στην πανδημία, μεταξύ άλλων και λόγω της μειωμένης πρόσβασης και της κατάρρευσης στις υπηρεσίες Υγείας.

Η μεγαλύτερη αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε στα πιο φτωχά και ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, όπως οι ισπανόφωνοι, οι Αφροαμερικανοί, οι Ασιάτες, αλλά και μεταξύ των ενηλίκων 25 - 44 ετών (+26,5%).

Στην Ινδία πάνω από 116.000 έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 7,6 εκατ. έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό.

Χτες έγινε γνωστό ότι πέθανε Βραζιλιάνος εθελοντής, 28χρονος γιατρός, που συμμετείχε στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας «AstraZeneca». Με βάση τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που υπάρχουν, δεν πρόκειται να δοθούν τα στοιχεία του νέου που έκανε το εμβόλιο τον Ιούλη, νόσησε το Σεπτέμβρη και πέθανε στις 15 Οκτώβρη, αλλά δεν διευκρινίζεται αν πραγματικά πήρε το εμβόλιο ή το placebo (το εικονικό εμβόλιο), όπως προβλέπεται στις δοκιμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ