Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συμφωνία για άνοιγμα δρόμων και επανέναρξη πτήσεων

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ενας νέος συμβιβασμός φαίνεται πως σημειώθηκε χτες στο πλαίσιο ενδολιβυκών διαβουλεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας, μεταξύ αξιωματούχων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών που στοιχίζονται και με αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. Συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων το άνοιγμα βασικών οδικών αρτηριών, η έναρξη ορισμένων αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης πριν από το τέλος της βδομάδας, όπως και η έναρξη διαπραγματεύσεων που αφορούν την ανταλλαγή κρατουμένων.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Ουίλιαμς, εκτίμησε ότι μπορεί να εκτονωθεί περαιτέρω η ένταση στη χώρα εφόσον ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σάρατζ παραιτηθεί, όπως έχει ήδη ενημερώσει, στο τέλος Οκτώβρη, επειδή αυτό θα ανοίξει δρόμο για να αποκτήσει η χώρα «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θεσμούς».

Η Ουίλιαμς δήλωσε «αρκετά αισιόδοξη» για το ενδεχόμενο βιώσιμης εκεχειρίας μετά από τις διήμερες άμεσες διαπραγματεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στη Γενεύη, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο. Η ίδια μάλιστα δεν παρέλειψε να απευθύνει διεθνώς έκκληση σε ξένες χώρες και δυνάμεις της περιοχής, ζητώντας «να πάρουν τα χέρια τους» από τη Λιβύη. Πρόσθεσε πως περισσότερες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και από τις προγραμματισμένες για τις 9 Νοέμβρη συνομιλίες στην Τύνιδα της Τυνησίας ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» του δοτού πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ