Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση με τρακτέρ στον Πύργο Ηλείας

Πολύμορφη δραστηριότητα, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις σε πολλά χωριά της χώρας κ.ά. ξεδιπλώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίζοντας τη μάχη για τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Τρίτη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Αγρότες του νομού, αφού συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στον Πύργο. Εκεί συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βομπίρης, αφού σημείωσε πως η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, όλο αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές αγωνιστικές παρεμβάσεις, επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, όπως «οι εισαγωγές πατάτας στις αρχές του έτους, γεγονός που κόστισε στην ελληνική παραγωγή πατάτας, τα απούλητα καρπούζια λόγω του κορονοϊού, όπου οι παραγωγοί δεν έχουν δυνατότητα να καλλιεργήσουν πάλι, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων οι οποίοι δεν κατάφεραν να πουλήσουν αμνοερίφια την περίοδο του Πάσχα, αλλά και των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν την πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το ελαιόλαδο, σημειώνοντας ότι περιορίζουν τους δικαιούχους κατ' επίκληση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. «Μας βγάζει όλους κι όλους 152.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν κάποιος συνάδελφος έχει την "ατυχία" να του άφησε ο πατέρας του ακίνητο και να εισπράττει ενοίκιο που βγαίνει παραπάνω από το αγροτικό εισόδημα, με βάση τη λογική τους δεν θα πάρει τα εξαγγελλόμενα», επισήμανε.

Να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από την υποβάθμιση του βαμβακιού

Να υπάρξει κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος που προκαλείται από την υποβάθμιση του βαμβακιού, για την οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί, ζητούν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι επαρχίας Φαρσάλων.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων μετά το καταστροφικό πέρασμα του "Ιανού" καλούνται τις τελευταίες μέρες να διαχειριστούν και τις μειωμένες τιμές που πληρώνονται από τους εκκοκκιστές λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας του βαμβακιού. Εκτός των χωραφιών που έχουν υποστεί ζημιά 100%, υπάρχουν και τα αγροτεμάχια τα οποία πάθανε εν μέρει ζημιά και στα οποία οι παραγωγοί προσπαθούν να συγκομίσουν το λιγοστό βαμβάκι που έχει απομείνει. Τα υποβαθμισμένα αυτά βαμβάκια πληρώνονται από τους εκκοκκιστές από 5 έως 20 λεπτά κάτω από την τρέχουσα τιμή αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ