Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«AEGEAN»
Δεκάδες απολύσεις μετά τα δάνεια και τις επιδοτήσεις

Κλιμακώνει την επίθεση η εργοδοσία και σε άλλους μεγάλους ομίλους

Τις δεκάδες απολύσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η «Aegean» σε πολλά τμήματα της επιχείρησης σε όλη τη χώρα, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Απαιτεί «να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μη γίνει καμία νέα», επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση «διασφάλισαν "ζεστό" χρήμα για τη "βιωσιμότητα" των αεροπορικών εταιρειών και της "Aegean"», πρόσφεραν αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν «με το σωρό» (πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αναστολές συμβάσεων, τηλεργασία) και τώρα «συνεχίζουν να φορτώνουν τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους» προχωρώντας σε απολύσεις.

«Οι θυσίες που καλεί η εργοδοσία να γίνουν, με διαθεσιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, με εκ περιτροπής εργασία, με αναστολές και τηλεργασία, ήρθαν για να μείνουν. Το χτύπημα του σταθερού χρόνου εργασίας, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας αποτελούν χρόνια τώρα επιδιώξεις και απαιτήσεις των εργοδοτών, με κριτήριο την αποκόμιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών και μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας», σημειώνει η Επιτροπή.

«Οι δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τη μείωση του πτητικού έργου δεν συγκινούν κανένα», ξεκαθαρίζει και υπενθυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια περίσσευαν οι ανακοινώσεις για «τα εκατομμύρια των καθαρών κερδών που είχαν βγει στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων», ενώ το τελευταίο διάστημα «χρήματα δόθηκαν και δίνονται αφειδώς από την κυβέρνηση επιδοτώντας γραμμές, όπως οι άγονες, με όλο και περισσότερα χρήματα, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδοτώντας μέρος του μισθού».

Οσο για το ...όφελος που είχαν οι εργαζόμενοι από την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις του αεροδρομίου και από το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ με κρατική εγγύηση για την «Aegean», υπογραμμίζει ότι αυτό μετριέται με «απολύσεις, ανασφάλεια, δουλειά - λάστιχο».

Απολύσεις και στη «Heineken»

Σε χιλιάδες απολύσεις σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021 ο όμιλος της «Heineken», που διατηρεί μια σειρά από εταιρείες, ανάμεσά τους η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» στη χώρα μας. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της «Heineken International», μέσα από το οποίο οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα», ο όμιλος προανήγγειλε μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο εκπρόσωπος του ομίλου επικαλέστηκε τη μείωση της κερδοφορίας το πρώτο 6μηνο του 2020, τη «γενικευμένη αβεβαιότητα» και τις «οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο», προκειμένου να καταλήξει στην ανάγκη η εταιρεία να πάρει «οδυνηρές αποφάσεις» για να θωρακίσει τη μελλοντική ανάπτυξη και κερδοφορία της.

Ισχυρίστηκε δε ότι «οι απολύσεις, οι οργανωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν με τις ..."αξίες" της "Heineken", με "διαφάνεια", "ταχύτητα", "σεβασμό" και "υποστήριξη", σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις πρακτικές κάθε χώρας».

Στο «Attica»

Τις απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν με μερική απασχόληση στα πολυκαταστήματα «Attica» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει και την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας (Συν-Εργασία). Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι που δεν αντέχουν να δουλεύουν «με κουτσουρεμένους μισθούς και σε συνθήκες εντατικοποίησης» παραιτούνται.

«Δεν δεχόμαστε - δεν υπογράφουμε καμία απόλυση! Απαιτούμε την πλήρη διασφάλιση των μισθών μας και των δικαιωμάτων μας, μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά μας μέσα και έξω από το χώρο εργασίας», τονίζει ο Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβερνήσεων. Καλεί ακόμα το επιχειρησιακό σωματείο, που παραμένει άφαντο, να πάρει θέση και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ