Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες αντιδράσεις κατά της Γαλλίας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μουσουλμανικών κρατών κατά της Γαλλίας, με αφορμή την εμφάνιση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ σε κτίρια πολλών πόλεων (μετά τον αποκεφαλισμό 40χρονου καθηγητή από φανατικό ισλαμιστή).

Χτες και ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό», αναφέροντας ότι «η προσβολή 1,9 δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων - και των ιερών στοιχείων τους - λόγω των φριχτών εγκλημάτων τέτοιων εξτρεμιστών είναι μια καιροσκοπική ευκαιριακή κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης». Πρόσθεσε δε ότι «οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα της "λατρείας του μίσους" που υποστηρίζεται από τα αποικιοκρατικά καθεστώτα και διαδίδεται από τους συνεργάτες τους». Αλλά και ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, απέδωσε στον Μακρόν «έλλειψη εμπειρίας» καλώντας τον να μην υπολογίζει στην «υποστήριξη μιας Αμερικής σε παρακμή ή ενός Ισραήλ σε μαρασμό».

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών, που έχει την έδρα του στο Αμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της γαλλικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» και «οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ».

Θυμίζουμε ότι έντονα έχει αντιδράσει μεταξύ άλλων και το Πακιστάν, του οποίου ο πρωθυπουργός, Ιμράν Χαν, κάλεσε το Facebook να απαγορεύσει το «ισλαμοφοβικό περιεχόμενο» στην πλατφόρμα του, αναφέροντας πως «η αυξανόμενη ισλαμοφοβία» θα ενθαρρύνει «περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση». Προχτές, το πακιστανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στη χώρα για να του επιδώσει διαμαρτυρία για τα «ανεύθυνα σχόλια» του Μακρόν.

Από τη μεριά του Παρισιού, χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι «θα πρέπει να σοκάρει τον καθέναν από εμάς το γεγονός ότι ξένες δυνάμεις αναμειγνύονται σε αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία», αναφερόμενος σε Τουρκία και Πακιστάν. Ακόμα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας της Γαλλίας (CFCM), Μοχάμεντ Μουσαουί, δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, οι μουσουλμάνοι πολίτες δεν διώκονται, χτίζουν ελεύθερα τα τεμένη τους και ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά καθήκοντά τους (...) Γνωρίζουμε ότι οι υποκινητές αυτών των εκστρατειών λένε ότι υπερασπίζονται το Ισλάμ και στους μουσουλμάνους της Γαλλίας απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν σοφία, όλες οι εκστρατείες δυσφήμησης της Γαλλίας είναι αντιπαραγωγικές και προκαλούν τον διχασμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ