Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντίποινα τζιχαντιστών για τις ρωσικές επιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε αντίποινα με καταιγιστικά πυρά πυροβολικού και ρουκετών ανακοίνωσαν χτες πως προέβησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας φιλότουρκοι τζιχαντιστές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ως απάντηση στις διαδοχικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε στρατόπεδο νεοσύλλεκτων και αποθήκη λαθραίου πετρελαίου που εμπορεύονταν μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης, που εκπαιδεύεται, χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από την Τουρκία, υποστήριξε ότι κατά τις επιθέσεις ενόπλων σε θέσεις συριακών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σκοτώθηκε αδιευκρίνιστος αριθμός στρατιωτών. Ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από Ρώσους και Σύρους στρατιωτικούς.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση των τζιχαντιστών δείχνει, σε πρώτη φάση, τις περιορισμένες (επί του παρόντος) δυνατότητες αντίδρασής τους καθώς χιλιάδες από αυτούς έχουν σταλεί ως μισθοφόροι σε περιοχές της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ειδάλλως δεν εξηγείται το σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα των αντιποίνων που πήραν μετά από το προχτεσινό λουτρό αίματος που προκάλεσαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε στρατόπεδο νεοσύλλεκτων της οργάνωσης - παρακλάδι «Φαϊλάκ αλ Σαμ» στο Ιντλίμπ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 78 τζιχαντιστών και το σοβαρό τραυματισμό άλλων 90.

Οι ρωσικές επιδρομές στο Ιντλίμπ ακολούθησαν την κυριακάτικη επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους σε αποθήκη λαθραίου συριακού πετρελαίου στο Τζαραμπλούς της επαρχίας Χαλέπι, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Από την εκεί ρωσική επίθεση προκλήθηκαν ο θάνατος έξι ατόμων, ο τραυματισμός άλλων 15 και η ολοσχερής καταστροφή της αποθήκης λαθραίου πετρελαίου.

Οι ρωσικές επιθέσεις συνιστούν αντικειμενικά πλήγμα για τη συνέχιση της συμφωνίας εκεχειρίας στο Ιντλίμπ που είχαν υπογράψει το Μάρτη του 2019 οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τέθηκαν χτες στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίχως να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα και οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο συζητήθηκαν χτες σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις ρωσικών δυνάμεων με τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ (2020-10-31 00:00:00.0)
Ρωσοτουρκικές αντιθέσεις για το Ιντλίμπ (2020-09-23 00:00:00.0)
Ρωσο-τουρκικές διαφωνίες με φόντο τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ (2020-02-05 00:00:00.0)
Νέα τουρκική επέμβαση στην επαρχία Ιντλίμπ (2020-02-04 00:00:00.0)
Αντιθέσεις με φόντο τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ (2019-08-21 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και απειλές από την Τουρκία... (2018-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ