Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσοτουρκικές αντιθέσεις για το Ιντλίμπ

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρούνται διαφωνίες ανάμεσα στις ρωσικές και τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου οι προστατευόμενοι από την Αγκυρα τζιχαντιστές οργανώσεων της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» παραμένουν ισχυροί.

Μετά την άρνηση της Αγκυρας να ικανοποιήσει αίτημα της Μόσχας για αποχώρηση μονάδων βαρέος πυροβολικού της Τουρκίας από το Ιντλίμπ και να μειώσει τουλάχιστον κατά 50% τον αριθμό των στρατιωτικών παρατηρητηρίων του τουρκικού στρατού στην περιοχή, τώρα σταματούν και οι κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας τη Δευτέρα στο σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», εξήγησε ότι οι περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών στην οδική αρτηρία Μ4 του Ιντλίμπ θα ξαναρχίσουν «μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή». Επέκρινε δε τη συνέχιση των επιθέσεων από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (παρακλάδι της «Αλ Κάιντα») κατά του συριακού στρατού αλλά και κατά της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ. «Πρέπει μόνο να επιτεθούμε σε θέσεις τρομοκρατών και να εξολοθρεύσουμε τη μοναδική φωλιά τους στη Συρία. Κατά το ρωσοτουρκικό μνημόνιο, οι Τούρκοι εταίροι μας φέρουν την ευθύνη για αυτό το θέμα. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι το πρώτο καθήκον», είπε ο Λαβρόφ. Τόνισε πως «υπάρχουν δύο μεγάλες εστίες τρομοκρατών στη Συρία. Η μία είναι στο Ιντλίμπ, όπου δρουν οι τζιχαντιστές της "Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ", και η δεύτερη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπου βρίσκονται παράνομα τα αμερικανικά στρατεύματα, που έχουν από τη μία πλευρά τους αυτονομιστές και φλερτάρουν ανεύθυνα με τους Κούρδους».

Επέκρινε επίσης τις μπίζνες αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας με τους Κούρδους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, λέγοντας πως τέτοιες εξελίξεις «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας και δημιουργούν νευρικότητα στην περιοχή». «Η Τουρκία και οι άλλες χώρες με κουρδικό πληθυσμό θεωρούν τέτοια πράγματα παιχνίδι με τη φωτιά», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχους.

Σε άλλο σημείο ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να μην είναι προσηλωμένες μόνο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, αλλά και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι είναι μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ