Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Επιμένουν στην ακύρωση του «Nord Stream 2» οι ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις απέναντι στη Ρωσία αλλά και στην ΕΕ, με αφορμή την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας «Νόβιτσοκ».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild» χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη «χρήση χημικών όπλων με αυτόν τον τρόπο», καλώντας για ακόμη μια φορά τη Ρωσία να επιτρέψει έρευνα «που θα προσδιορίσει πώς δηλητηριάστηκε ο κ. Ναβάλνι». Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε τα αποτελέσματα επαλήθευσης από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW) και τότε «οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν κατάλληλα».

Δεν παρέλειψε να συνδέσει την υπόθεση με τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία. «Πιστεύουμε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου παρέχει οικονομική υποστήριξη στη Ρωσία, δημιουργεί κίνδυνο για την Ευρώπη, που θα εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και επίσης απειλεί την Ουκρανία, κάτι που ανησυχεί πολλούς και στη Γερμανία», είπε ο Πομπέο.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται για τη δημιουργία ενός συνασπισμού (κρατών) που θα το εμποδίσει» και «ελπίζουμε η γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει την ίδια θέση, είτε λόγω του κ. Nαβάλνι, είτε λόγω των πραγματικών συνεπειών ασφαλείας που συνεπάγεται η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο». Αμεσος στόχος είναι η προώθηση του υγροποιημένου σχιστολιθικού αερίου από τα αμερικανικά μονοπώλια προς την Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε χτες πως οι Ρώσοι ερευνητές αντιμετωπίζουν προβλήματα, διότι πολλά από τα στοιχεία κατασχέθηκαν και βρίσκονται εκτός Ρωσίας και «πρέπει να καταλάβουμε εάν πρόκειται για σκόπιμη προσπάθεια απόκρυψης ορισμένων στοιχείων ή όχι». Επανέλαβε πως η Γερμανία δεν παρέχει πληροφορίες (π.χ. ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.) για την υπόθεση. Τέλος, αναφερόμενος στη συνέντευξη Πομπέο, έκανε λόγο για «εθισμό των ΗΠΑ στις κυρώσεις», που αποδοκιμάζεται σχεδόν από όλα τα κράτη.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος, που έχει συνέλθει, σε ανάρτηση στο μπλογκ του ζητάει να του επιστραφούν τα ρούχα που φορούσε στις 20 Αυγούστου, όταν διακομίστηκε στο ρωσικό νοσοκομείο του Ομσκ, θεωρώντας ότι μπορούν να συνιστούν σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκεια για το ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη δηλητηρίασή του. Επίσης, δηλώνει ότι θα ενημερώσει τους «ακολούθους» του στο διαδίκτυο για την περίπτωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ