Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-τουρκικές διαφωνίες με φόντο τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Ελεγχόμενες (επί του παρόντος) «τριβές» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις προκαλούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του συριακού και του τουρκικού στρατού πέριξ της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ.

Οι απειλές της Τουρκίας για συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την «ασφάλεια» επανήλθαν και χτες στο προσκήνιο με δηλώσεις του υπουργού της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε πως η Αγκυρα «δεν θα ανεχθεί» τις επιθέσεις του συριακού στρατού σε τουρκικά στρατεύματα (που βρίσκονται επί ...συριακού εδάφους). Κατηγορώντας για... «εντεινόμενη αυθάδεια» το συριακό στρατό και την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ο Τσαβούσογλου ξανακάλεσε τη Μόσχα να «τιθασεύσει» το συριακό στρατό και απέρριψε τις ρωσικές καταγγελίες πως οι τουρκικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ κινήθηκαν αυτοβούλως δίχως να ενημερώσουν έως την Κυριακή τη Ρωσία αφενός για τη μετακίνηση και θέση των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, αφετέρου για την (καθώς φαίνεται αυθαίρετη) ανέγερση τριών νέων «φυλακίων» - παρατηρητηρίων στην επαρχία Ιντλίμπ από τον τουρκικό στρατό, ώστε να ενισχυθούν οι θέσεις τουρκόφιλων αντικαθεστωτικών του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα». Σε επόμενο σημείο τόνισε πως οι «ειρηνευτικές διαδικασίες» της Αστάνα και του Σότσι «δεν έχουν καταστραφεί εντελώς»...

Κριτικές διαπιστώσεις για τη στάση της Τουρκίας στη Συρία έκανε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα». Παρατήρησε πως η Τουρκία δεν τήρησε «μερικές σημαντικές δεσμεύσεις», όπως ο διαχωρισμός της ένοπλης φιλοτουρκικής αντιπολίτευσης, που «είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση», από τους τρομοκράτες της «Αλ Κάιντα», όπως η οργάνωση «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» που μετεξελίχθηκε σε «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ». Επισήμανε ακόμη πως πολλές εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί από την επαρχία Ιντλίμπ μετέβησαν στη Λιβύη «για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες». Υπολογίζοντας αυτούς τους παράγοντες, ο Σ. Λαβρόφ διαπίστωσε πως η Ρωσία «δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ».

Επανέλαβε ότι οι τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ συνεχίζουν «τις προκλητικές τους ενέργειες» βάλλοντας συστηματικά κατά της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ και εναντίον συριακών (στρατιωτικών και μη) θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ. Διαπίστωσε επίσης πως δεν έχει δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντός του Ιντλίμπ, προσθέτοντας: «Υπήρξαν πλήγματα και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει... Αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό».

Από όσα διαδραματίστηκαν χτες στα μέτωπα συγκρούσεων πάντως ξεχώρισαν οι επιθέσεις φιλότουρκων τζιχαντιστών με drones (τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη) σε συριακές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου σε Ραγιάν, Ιμπλα και Χομς με αποτέλεσμα περιορισμένες υλικές ζημιές που ήταν ωστόσο αρκετές για να σταματήσουν για κάποιες ώρες την τροφοδοσία δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ