Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε Ενέργεια - εξοπλισμούς

ΚΙΕΒΟ.--

Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας - Ουκρανίας συμφώνησαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνάντηση που είχαν προχτές στο Κίεβο και στο πλαίσιο της οποίας υπογράφτηκαν διάφορες διμερείς συμφωνίες, ενώ συνεδρίασε για 8η φορά το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Τουρκίας - Ουκρανίας.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση Ερντογάν ότι παρά τις στενές σχέσεις Αγκυρας - Μόσχας «εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας». Είπε ακόμα ότι η Ουκρανία «πέρα από φιλική χώρα αποτελεί και στρατηγικό μας εταίρο. Με όρους γεωγραφίας, οι δύο χώρες βλέπουν η μία στην άλλη έναν πολύτιμο εταίρο, όχι αντίπαλο». Τόνισε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ξεχωρίζοντας την αξία των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών είπε: «Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια μέχρι το 2023» - σήμερα είναι στα 4,8 δισ. δολ. - και πρόσθεσε ότι μέσα στον προσεχή Μάρτη θα συγκληθεί και η Επιτροπή Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας που έχουν συστήσει οι δύο πλευρές. Κατέληξε λέγοντας ότι δυναμώνει και η διμερής συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία, μέσα από συμπαραγωγές αλλά και κοινές εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι είπε ότι συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας και στις μεταφορές, αναφερόμενος στις πορθμειακές συνδέσεις και υποστηρίζοντας ότι «Ουκρανία και Τουρκία θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο - κλειδί στις μεταφορές που συνδέουν την Ανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία». Μάλιστα, ξεχωρίζοντας και προοπτικές στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι «συζητήσαμε την πιθανότητα της μεταφοράς αερίου από την Κασπία μέσω του αγωγού TANAP και των σχετικών συνδέσμων στην Ουκρανία». Επίσης ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και στην αεροναυπηγική βιομηχανία, ειδικά στην κατασκευή και μεταφορά αεροσκαφών τύπου «An-178». Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία και «σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μαύρη Θάλασσα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά συμφωνιών, όπως Μνημόνιο Κατανόησης για τη διαπραγμάτευση Συμφωνίας διμερούς Ελεύθερου Εμπορίου (FTA), καθώς και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών.

Τέλος, υπογράφηκε «σημαντική συμφωνία για στρατιωτική - οικονομική συνεργασία, από την οποία ο ουκρανικός στρατός θα παραλάβει οικονομική βοήθεια από τους Τούρκους εταίρους μας», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι πρόκειται για οικονομική βοήθεια ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δηλώσεις Ερντογάν για τη Ρωσία

Να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στο Κίεβο ο Ερντογάν επανέλαβε τους προβληματισμούς της Αγκυρας για την ασφάλεια των (τουρκόφωνων) Τατάρων της Κριμαίας, στις οποίες αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Εχουμε επανειλημμένα αναφέρει ότι οποιεσδήποτε ανησυχίες για τους Τατάρους της Κριμαίας είναι ανεδαφικές... Ισχύει η πρόσκληση που έχει λάβει ο Πρόεδρος Ερντογάν για να δει με τα μάτια του την κατάσταση».

Επιστρέφοντας από το Κίεβο, πάντως, ο Τούρκος ηγέτης - με φόντο και τις τελευταίες διαφωνίες με τη Μόσχα για τη Συρία και Λιβύη - δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Εχουμε πολύ σοβαρές κοινές στρατηγικές πρωτοβουλίες - σχέδια». Αναφέρθηκε στην κατασκευή από ρωσικά κεφάλαια της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, αλλά και στον αγωγό «Turk Stream», ο οποίος «είναι πολύ σημαντικός για μας, γιατί αφορά στρατηγικές επενδύσεις». Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας για τους «S-400».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ