Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Προωθείται πυρηνική και στρατιωτική συνεργασία

Ο μελλοντικός ρόλος της Πολωνίας στην ΕΕ, μετά το Brexit, αναδείχθηκε από την επίσκεψη του Εμ. Μακρόν

Ο Εμ. Μακρόν και ο Αντρ. Ντούντα

Copyright 2020 The Associated

Ο Εμ. Μακρόν και ο Αντρ. Ντούντα
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Με πολύπλευρη ατζέντα για τον μελλοντικό ρόλο της Πολωνίας στην ΕΕ και τις σχέσεις της με τη Γαλλία στη «μετα-Brexit εποχή», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Πολωνία η οποία ολοκληρώθηκε χτες.

Ο Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία μίας από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό χώρες - μέλη της ΕΕ, καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αναδιαμορφώνει πολιτικές συμμαχίες και ισορροπίες στην ιμπεριαλιστική Ενωση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρζέι Ντούντα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα «σηματοδοτήσει μια πραγματική καμπή στο ρόλο που μπορούμε να παίξουμε μαζί για την Ευρώπη του αύριο».

Ζήτησε «συνεργασία» ώστε «να γίνει ισχυρότερο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, διότι σήμερα, μετά το Brexit, τα πράγματα είναι πιο εύθραυστα και πιο αμφίβολα». Ως προς την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δηλαδή την αποφασιστική προώθηση «πράσινων» επενδύσεων και τεχνολογιών, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της «στήριξης της Πολωνίας, η οποία αντιμετωπίζει μια πρόκληση που δεν υποτιμώ», είπε αναφερόμενος στην απροθυμία πολωνικών επιχειρηματικών ομίλων για έξοδο από τον άνθρακα. Το Δεκέμβρη η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για έξοδο της Ενωσης από τον άνθρακα μέχρι το 2050 υπονομεύτηκε από την Πολωνία.

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία προσβλέπει σε μια συνεργασία των δύο κρατών στην πυρηνική ενέργεια, προωθώντας γαλλικά μονοπώλια. Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, αλλά σχεδιάζει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Ο Ντούντα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή προγράμματος γαλλοπολωνικής «στρατηγικής συνεργασίας». Ζητώντας αναβάθμιση του ρόλου της Πολωνίας, δήλωσε ότι μετά το Brexit «η ΕΕ θα πρέπει κάπως να υιοθετήσει μια νέα μορφή (...) με ένα νέο μοίρασμα της "τράπουλας" και νέο άνοιγμα. Οι διάφοροι ρόλοι στους κόλπους της ΕΕ θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν».

Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν ακόμα στην ανάπτυξη συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία και στο σχέδιο ενός ευρωπαϊκού άρματος μάχης. Αλλωστε η Γαλλία προσβλέπει και σε βαθύτερη «αμυντική συνεργασία» με την Πολωνία, στη Λιβύη και στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, όπου οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους.

Επίσης, ο Μακρόν πρότεινε να διεξαχθεί τους προσεχείς μήνες Σύνοδος Κορυφής του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» (Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας). Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία είναι προσηλωμένη και δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος τη συμμετοχή σχεδόν 4.000 Γάλλων στρατιωτών σε ασκήσεις και περιπολίες στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ