Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εστιάζοντας στους στόχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ-

Χωρίς να είναι τόσο λεπτομερής ως προς τους επικείμενους στόχους, όσο ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γουόλφοβιτς, αλλά εξαιρετικά σαφής και με τη βαρύνουσα σημασία που έχουν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε χτες ότι όσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σομαλία, θελήσουν να δώσουν άσυλο στους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, κινδυνεύουν να γίνουν στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε συνέντευξή του στην «Ουάσινγκτον Τάιμς», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι «η Σομαλία είναι μία χώρα που παρακολουθούμε επιμελώς» και σημείωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούν ταυτόχρονα και τις χώρες εκείνες όπου «δεν υπάρχει νόμος και κατά το παρελθόν είχαν σχέση με τρομοκρατικές δραστηριότητες». Σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Τάιμς», οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις αεροπορικές αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Σομαλία για τον εντοπισμό πιθανών θυλάκων των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και έχουν εντοπιστεί περίπου 100 μέλη της.

Το Ιράκ, πάντως, δε βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δήλωσε προχτές ο Γουόλφοβιτς και μας διαβεβαίωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι επόμενος στόχος της εκστρατείας των ΗΠΑ θα είναι το Ιράκ.

Εντούτοις το όνομα του Ιράκ εξακολουθεί να εμφανίζεται εντόνως σε όλες τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις που προέρχονται από την Ουάσιγκτον, ενώ και άλλες χώρες, αναφέρονται παντοιοτρόπως και περιέργως. Οπως το Ιράν. Αυτή τη φορά οι «επικρίσεις» προέρχονται από τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη του Κανταχάρ Γκουλ Αγκά, Χάλεντ Παστούν, της κυριότερης πόλης στο νότο του Αφγανιστάν, που κατηγόρησε χτες το Ιράν για ανάμειξή του στις αφγανικές επαρχίες του Χεράτ και του Χελμάντ.

Επιχείρηση - «σκούπα»

Δεν πρέπει να ξενίζει η ανάμειξη, με στόχο την απέλαση χιλιάδων μεταναστών που προέρχονται από χώρες με ενεργούς θύλακες της Αλ-Κάιντα, των αμερικανικών υπηρεσιών που έχουν εξαπολύσει επιχείρηση - «σκούπα», σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» έκανε λόγο για περίπου 6.000 άτομα που έχουν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών, ωστόσο ο αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό ούτε τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν παραμείνει στη χώρα παρά την εντολή να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέρχεται σε 300.000, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές θα εστιάσουν πρωτίστως την επιχείρηση απέλασης σε όσους προέρχονται από χώρες στις οποίες υπάρχουν ενεργοί θύλακες της Αλ - Κάιντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ