Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Τι έφεραν οι «άγιες μέρες» στους Ρώσους;

Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από το ψύχος τις τελευταίες μέρες στη Μόσχα...

Eurokinissi

Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από το ψύχος τις τελευταίες μέρες στη Μόσχα...
Μέσα στον άνθρωπο ζει πάντα η αναμονή κάποιου «θαύματος», το περιμένουν μικροί και μεγάλοι, και ιδιαίτερα τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς: όσα χρόνια κι αν έχει κανείς, νομίζει ότι αυτή τη φορά θα συμβεί το θαύμα. Περνάει όμως η πρωτοχρονιάτικη νύχτα και έρχεται πάλι η ωχρή καθημερινότητα, όπου, δυστυχώς, δεν υπάρχει θέση για θαύμα: απλώς μόνο η σκληρή και πικρή πραγματικότητα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς περιγράφει ο ρωσικός Τύπος αυτή την πραγματικότητα.

«Στη νέα χρονιά η ζωή ακρίβυνε», σημείωνε στις 9 Γενάρη η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», η οποία αφιερώνει ολόκληρη σελίδα σ' αυτό το θέμα. «Αντήχησαν οι προεόρτιες δηλώσεις της κυβέρνησης για την αύξηση το 2002 των μισθών και των συντάξεων και έγινε σαφές: τη μερίδα του λέοντος της αύξησης θα τη φάνε οι αυξημένες τιμές. Πολλά απαραίτητα εμπορεύματα και υπηρεσίες ακρίβυναν ήδη από σήμερα», γράφει η εφημερίδα, πληροφορώντας τους αναγνώστες για το νέο γύρο αυξήσεων των τιμών. Για παράδειγμα, ενώ το Δεκέμβρη οι Μοσχοβίτες πλήρωναν για το τηλέφωνο 60 ρούβλια το μήνα, το Γενάρη η τηλεφωνική συνδρομή στην πρωτεύουσα έφτασε στα 84 ρούβλια και στην περιοχή της Μόσχας στα 94,5 ρούβλια. Συνολικά στη Ρωσία οι κάτοικοι των πόλεων θα πληρώνουν για το τηλέφωνο τη νέα χρονιά κατά 24,6% περισσότερο σε σύγκριση με το χρόνο που πέρασε. Στις αγροτικές περιοχές η τηλεφωνική συνδρομή θα αυξηθεί κατά 27%. Από την 1 Γενάρη στη Μόσχα αυξήθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των οινοπνευματωδών ποτών. Ακρίβυναν τα κοινόχρηστα και οι υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος. Εξαιτίας αυτών των συνεχών ανατιμήσεων αυξάνεται στην κοινωνία η δυσαρέσκεια απέναντι στις ρωσικές αρχές.

Η εφημερίδα «Βετσέρναγια Μοσκβά» δημοσίευσε στις 3 Γενάρη τα αποτελέσματα μιας αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης, που διενήργησε το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης. Στην ερώτηση:«Θα μπορέσει άραγε η σημερινή κυβέρνηση της Ρωσίας να πετύχει στο άμεσο μέλλον την αλλαγή της κατάστασης στη χώρα προς το καλύτερο;» - μόνο το 26% των ερωτηθέντων απάντησε «Ναι» ή μάλλον «Ναι», ενώ το 35% απάντησε «Μάλλον όχι» και «Οχι». Στην ερώτηση: «Ποιες είναι οι βασικές απαιτήσεις σας απέναντι στη δραστηριότητα της σημερινής κυβέρνησης;» - το 46% των ερωτηθέντων απάντησε: «Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών και τη μείωση των εισοδημάτων του πληθυσμού», το 37%: «Δε μεριμνά για την κοινωνική προστασία του πληθυσμού», το 31%: «Δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλιά στους ανθρώπους», το 23%: «Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση στην οικονομία και την πτώση της παραγωγής», το 23%: «Δεν υπάρχει μελετημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση», το 21%: «Είναι διεφθαρμένη και ενεργεί πριν απ' όλα για τα δικά της συμφέροντα», το 20%: «Δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, δεν είναι ικανή να καταπολεμήσει την τρομοκρατία» κ.λπ.

Στην ανικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει δουλιά στους ανθρώπους αναφέρεται, εξάλλου, και η «Εκονομίτσεσκαγια Γκαζέτα» στο τελευταίο τεύχος του 2001: «Η ανεργία στη Ρωσία άγγιξε το 8,8%. Ο αριθμός των ανέργων στη Ρωσική Ομοσπονδία, υπολογισμένος σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αυξήθηκε το Νοέμβρη 2001 κατά 1,6%, δηλαδή περίπου 6.300.000 άτομα, πράγμα που αποτελεί το 8,8% του ενεργού πληθυσμού. Αυτό δείχνουν και τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Οπως φαίνεται, η αύξηση της ανεργίας και των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες επηρέασαν τα αποτελέσματα μιας άλλης δημοσκόπησης σε 44 περιοχές και Δημοκρατίες της Ρωσίας που πραγματοποίησε το ίδρυμα «Κοινή Γνώμη», στην οποία 1.500 άτομα απάντησαν στην ερώτηση: «Νομίζετε ότι το νέο έτος θα είναι προσωπικά για σας γενικά καλύτερο, χειρότερο ή ίδιο μ' αυτό που φεύγει;» Τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα για το κυρίαρχο καθεστώς. «Ο αριθμός των αισιόδοξων μειώθηκε», υποστηρίζει η «Εκονομίτσεσκαγια Γκαζέτα» και αναφέρει τα στοιχεία αυτής της δημοσκόπησης: «Ο αριθμός των αισιόδοξων, που θεωρούν ότι θα ζήσουν καλύτερα το 2002 απ' ό,τι το 2001, μειώθηκε από το 46% στο 36%. Ο αριθμός αυτών που δυσκολεύονται να απαντήσουν αυξήθηκε από το 20% στο 29%. «Οι ελπίδες στον Πούτιν εξανεμίζονται, προφανώς, σε πλήρη συμφωνία με την πραγματική κοινωνική ανώφελη για το λαό σιδερομπετονική ιδιωτικοποιημένη πολιτική», συμπεραίνει η «Εκονομίτσεσκαγια Γκαζέτα». Δε χωράει αμφιβολία ότι η νέα αύξηση των τιμών που έγινε κιόλας στις πρώτες μέρες του νέου έτους δε θα φέρει αισιοδοξία και ελπίδες στη ρωσική κοινωνία.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ