Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μετά τη Σομαλία και το Ιράκ, τώρα το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαφέστατα και άκρως επικίνδυνα ήταν τα μηνύματα που έρχονται από την αμερικανική πρωτεύουσα όσον αφορά στο Ιράν, που φαίνεται ολοένα και πιο πολύ να προβάλλει ως «στόχος» στο εγγύς(;) μέλλον.

Καταρχήν ήταν το μήνυμα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους προς το Ιράν να μην παράσχει καταφύγιο στα μέλη της Αλ Κάιντα που ενδεχομένως διαφύγουν από το Αφγανιστάν. Αλλά και η έκθεση της CIA, που όλως τυχαίως... δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα, όπου ανάμεσα στις χώρες που προβάλλουν ως δυνητικά ικανές να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με πυραύλους είναι και το Ιράν.

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε χτες ο Ιράν να γίνει ενεργό μέλος της συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να είναι μια θετική βοήθεια στην προσπάθειά μας να φέρουμε τους ανθρώπους αυτούς ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ελπίζουμε, για παράδειγμα, ότι δε θα επιτρέψουν στους δολοφόνους της Αλ Κάιντα να κρύβονται στη χώρα τους. Ελπίζουμε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν κάποιος προσπαθήσει να περάσει στο Ιράν, να μας τον παραδώσουν», δήλωσε ο Μπους στους δημοσιογράφους.

«Αν αποτελούν μέλος της συμμαχίας, τότε θα πρέπει να είναι ένα ενεργό μέλος», διευκρίνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τεχεράνη θα συνεισφέρει σε μια σταθερή προσωρινή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν. «Αν με οποιονδήποτε τρόπο προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση αυτή, η συμμαχία θα τους αντιμετωπίσει, κατ' αρχήν με διπλωματικά μέσα» κατέληξε ο Τζορτζ Μπους, προειδοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο το Ιράν.

Βεβαίως, το Ιράν διέψευσε όλες τις κατηγορίες αλλά και τα σενάρια. «Το διαψεύδω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασέφι και πρόσθεσε ότι «τα σύνορά μας είναι τελείως κλειστά και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση να εισέλθουν στη χώρα μέλη της Αλ Κάιντα, μαχητές και οπαδοί του Μπιν Λάντεν».

Επίσης, ο Ασέφι δήλωσε ακόμα πως η Τεχεράνη δεν προσπαθεί να επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν, απαντώντας στο δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», που, επικαλούμενοι στρατιωτικές πηγές και πηγές των μυστικών υπηρεσιών, έγραφαν ότι το Ιράν «προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή» σε συνοριακές περιοχές στο δυτικό Αφγανιστάν και πως έχει προσφέρει καταφύγιο με μικρό αριθμό μαχητών της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ