Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση

Μια σημαντική ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, για τις πρόωρες εκλογές στη χώρα και την πορεία του ενόψει αυτών

Πρόσφατη εργατική συγκέντρωση στο Οπόρτο

Associated Press

Πρόσφατη εργατική συγκέντρωση στο Οπόρτο
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Πορτογαλικού ΚΚ, την 7η Γενάρη 2002, είχε ως αντικείμενο την εξέταση πλευρών «της πολιτικής κατάστασης μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών» στη χώρα, και συζήτησε, όπως αναφέρεται, «τη δουλιά προετοιμασίας για την εκλογική παρέμβαση του ΠΚΚ». Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης αυτής.

Καθώς η προεκλογική περίοδος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η Πολιτική Επιτροπή κατέγραψε «ως ιδιαίτερα σημαντική την επιβεβαίωση ότι το PSD και το CDS-PP δεν έχουν τίποτα καλό ή νέο να προσφέρουν στη χώρα και πως οι θέσεις και προσανατολισμοί που εξέφρασε ο πρώτος υποψήφιος για ηγέτης του PS μεταφράζονται ουσιαστικά σε επιμονή στις ίδιες θεμελιακές επιλογές, που σημάδεψαν αρνητικά τη διακυβέρνηση του PS τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων αιτιών, η ΠΕ του ΠΚΚ ξεχωρίζει τη με ιδιαίτερη επικινδυνότητα και επιμονή προσπάθεια δημιουργίας μονοεδρικών περιφερειών (για να αλλάξει διοικητικά το πολιτικό - κομματικό εθνικό πλαίσιο με την έννοια της τάσης προς ένα σύστημα μόνο δύο κομμάτων), και την αποδοχή της μείωσης του αριθμού των βουλευτών που το PSD είχε ήδη απαιτήσει από καιρό, και προηγούμενα πάντα αρνιόταν το PS».

Η Πολιτική Επιτροπή επισήμανε «τη σημασία της πραγματοποίησης, στην πορεία, ολομελειών των μελών του ΠΚΚ, για να συζητήσουν την κατάσταση μετά τις δημοτικές εκλογές... της συμβολής των μελών του Κόμματος για τον καθορισμό των προσανατολισμών και των κατευθύνσεων δουλιάς του κόμματος στη σημερινή συγκυρία».

Η Πολιτική Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί «σύνοδος της ΚΕ στις 19 Γενάρη», ενώ, μεταξύ άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών, θα υπάρξει «μια Εθνική Συνάντηση του ΠΚΚ για τις γενικές εκλογές που προβλέπεται για τις 26 Γενάρη».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής αναφέρεται, ακόμη, σε μια «συνυπογραμμένη έκκληση για την πραγματοποίηση ενός Εκτακτου Συνεδρίου του ΠΚΚ». Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για μια πρωτοβουλία «προωθούμενη από μέλη του κόμματος σε σύγκρουση με τις καταστατικές αρχές... η ΠΕ του ΠΚΚ δίνει έμφαση στο ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία αποδοκιμαστέα και πως, όπως άλλες, προωθείται κυρίως από τους βασικούς υποκινητές της, όχι για να βοηθήσει το Κόμμα να υπερκεράσει δυσκολίες και να βρει τους καλύτερους δρόμους για την πολιτική του επιβεβαίωση και εκλογική ενίσχυση, αλλά για, εκμεταλλευόμενοι τις νόμιμες και κατανοητές δυσφορίες, ερωτηματικά και ανησυχίες των μελών του Κόμματος για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, να αναζωπυρώσουν αποκλίσεις, δονήσεις και διαμάχες που εξελίχτηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του 16ου Συνεδρίου και να αμφισβητήσουν την πολιτική εξουσιοδότηση της ηγεσίας που εκεί δημοκρατικά εκλέχτηκε, δημιουργώντας μια κατάσταση έντασης και αναταραχής στην παραμονή μιας απαιτητικής και δύσκολης εκλογικής μάχης».

Με αυτούς τους όρους, αναφέρει η Πολιτική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, δε θα υπάρξει πρόταση στην ΚΕ «να ασκήσει την αποκλειστική της εξουσία για σύγκληση συνεδρίου».

Σχετικά με το ίδιο θέμα, η Πολιτική Επιτροπή «εφιστά την προσοχή στο ότι, πέρα από τις βαθύτερες αιτίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως και καθορίζουν τη διαφωνία της με αυτή την πρόταση, η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου παραμονές εκλογών, αν και πολλοί από τους συνυπογράφοντες το κείμενο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα ήταν αδύνατη σε πρακτικούς όρους και δημιουργεί προηγούμενα σε πολιτικούς όρους, γιατί από την οπτική γωνία των πρωτεργατών επιδιώκεται να ανοίξουν ένα "κεφάλαιο διαμαρτυρίας" που, ενδεχόμενα θα χρησιμεύσει στο μέλλον ως πρόφαση για νέες ακόμα πιο σοβαρές συμπεριφορές».

Η Πολιτική Επιτροπή τονίζει ότι «απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι πρωτεργάτες της έκκλησης γνωρίζουν καλά ότι οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 17 Μάρτη, και ότι οι λίστες υποψηφίων οφείλουν να κατατεθούν μέχρι τις 4 Φλεβάρη και ότι η κήρυξη πρόωρων εκλογών απαιτεί επείγουσα προώθηση πολυπληθών και σύνθετων αποφάσεων και μέτρων πρακτικής, οργανωτικής και πολιτικής φύσης. Με βάση αυτό, οι πρωτεργάτες της έκκλησης επίσης σίγουρα δεν αγνοούν ότι η πραγματοποίηση ενός έκτακτου συνεδρίου θα αντιστοιχούσε στην παράλυση πολλών από αυτών των αποφάσεων, θα δημιουργούσε πραγματικό κενό προσανατολισμού, θα καθυστερούσε αθεράπευτα την προετοιμασία της εκλογικής παρέμβασης του ΠΚΚ και θα καθιστούσε βαθιά εύθραυστο το ΠΚΚ απέναντι στους άλλους εκλογικούς ανταγωνιστές».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι σε κείμενα που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, μέλη του Κόμματος που με την υπογραφή τους φιγουράρουν μεταξύ των πρωτεργατών της αναφερθείσας έκκλησης, υιοθετούν απόψεις και θέσεις που, διαστρέφουν σοβαρά τη δράση και τους προσανατολισμούς του κόμματος (που οι ίδιοι συνδιαμόρφωσαν πριν ένα χρόνο), είναι ιδιαίτερα βολικές για το PS σε αυτή την προεκλογική συγκυρία.

Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό ξάφνιασμα το ότι μέλη του κόμματος, ενάντια στην αλήθεια των γεγονότων και τις πιο βασικές πολιτικές ενδείξεις, θεωρούν ότι το ΠΚΚ έχει αντιμετωπίσει το PS ως τον "κύριο εχθρό" του, και είναι το ΠΚΚ που έχει "σπρώξει το PS προς τα δεξιά". Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο αναλύσεων στο οποίο είναι φανερή μια αυξανόμενη αθώωση του PS και μια τόσο αυξημένη όσο και άδικη απόδοση ευθυνών στο ΠΚΚ για τα εμπόδια που μπαίνουν στη συγκεκριμενοποίηση μιας εναλλακτικής λύσης της Αριστεράς.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένα από αυτά τα κείμενα, εμφανίζονται ανοιχτά αντιλήψεις που αμφισβητούν τις τοποθετήσεις και τους προσανατολισμούς του ΠΚΚ απέναντι στην κυβέρνηση του PS και την πολιτική της και απέναντι στο ζήτημα της πάλης για μια αριστερή εναλλακτική λύση που καταλήχθηκαν στο 16ο Συνέδριο, τότε δίχως ρητή διαφωνία και δίχως εναλλακτικές προτάσεις».

Κλείνοντας, η Πολιτική Επιτροπή «καλεί όλα τα μέλη» του Πορτογαλικού ΚΚ ώστε, «αδιακρίτως των διαφορών γνώμης, να συμβάλλουν εποικοδομητικά στο επίπεδο της σκέψης και της δράσης ώστε το ΠΚΚ, στην προσεχή εκλογική μάχη, να μπορέσει να βρεθεί στο ύψος των δημοκρατικών και εθνικών ευθυνών του και, με ενότητα και εμπιστοσύνη, να μπορέσει να κερδίσει αυτή τη σημαντική μάχη και να δώσει περισσότερη δύναμη στις δίκαιες προσδοκίες των εργατών και του πορτογαλικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ