Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαιτεί και η κυβέρνηση υλοποιεί...

Λευτέρης ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ, πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Στις 29 Οκτώβρη, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Βενιάμης, δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελούν σημαντική κληρονομιά από την 12ετή θητεία μου στην ΕΕΕ».

Οι μεταρρυθμίσεις που επικαλείται είναι αυτές που μέσα σε μια νύχτα στα τέλη Ιούλη ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν. 4714, για την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, με διάφορα χιλιοειπωμένα κάλπικα προσχήματα, όπως «η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα». Διαμορφώνουν δηλαδή συνθήκες για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα και αν προέρχονται, να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Ταυτόχρονα η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται, απαιτεί μια σειρά μέτρων, που θα βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Στον ίδιο νόμο γίνεται ωμή, προκλητική εφοπλιστική - κυβερνητική παρέμβαση στα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτεργατικών σωματείων, όπως βάζοντας όριο θητειών στα προεδρεία, με μια τροπολογία «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Η κυβέρνηση στοχεύει τις ταξικές δυνάμεις, γνωρίζοντας τον βρώμικο διαχρονικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποτελεί πλειοψηφία στην ΠΝΟ.

Η απάντηση από τους ναυτεργάτες στις τροπολογίες Πλακιωτάκη θα είναι συντριπτική και θα καταργηθούν στην πράξη. Απαιτείται μεγαλύτερος βαθμός συσπείρωσης στα ταξικά σωματεία, για καλύτερο συντονισμό του αγώνα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι εξάλλου και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη αποτελεί μια πρώτη απάντηση στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Δεν θα περάσει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ