Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ»
Λουκέτο σε δομές, νέες περικοπές και κόφτες «λειτουργικότητας»

INTIME NEWS

Με ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα για «τα άτομα με αναπηρία που μπορεί καν να μην γνωρίζουν ποια είναι τα όριά τους», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης πασπάλισε με χρυσόσκονη το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία». Πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησαν οι προηγούμενοι, η κυβέρνηση της ΝΔ εξειδικεύει τη στρατηγική της ΕΕ 2020 - 2027, μέσα από 30 στόχους που έρχονται να ρίξουν τη χαριστική βολή σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και ανάπηρους.

«Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης» είναι μια ακόμη ψευδεπίγραφη «αποϊδρυματοποίηση». Οπως αναφέρεται, στόχος μέχρι το 2023 είναι «η μετεγκατάσταση των φιλοξενούμενων σε δομές παροχής φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας. Ατομα με αναπηρία που φιλοξενούνται στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και στα Παραρτήματα ΑμεΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής θα μεταστεγαστούν σε ασφαλή και υποστηρικτική δομή ή δομή οικογενειακού τύπου ή θα επιστρέψουν στην οικογένειά τους, με ταυτόχρονη υποστήριξή τους από το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης», το οποίο έχει ημερομηνία λήξης σε τρία χρόνια.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, βάζει λουκέτο στις ελάχιστες δημόσιες κλειστές δομές φροντίδας που έχουν απομείνει και βρίσκονται χρόνια τώρα στο έλεος της κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Κι όλα αυτά όταν ήδη εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις για μια θέση σε μια δομή, όταν χιλιάδες οικογένειες εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας φροντίδας, μετακυλίεται η κρατική ευθύνη στους ίδιους, ευνοώντας και πάλι επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΚΟ κ.ο.κ.

Στο στόχαστρο παραμένουν κι αυτά τα λειψά αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις, που χρόνο με το χρόνο απ' όσους τα δικαιούνται, όλο και λιγότεροι παίρνουν όλο και λιγότερα.

Μπαίνει σε εφαρμογή «πιλοτικό πρόγραμμα για την εισαγωγή λειτουργικών κριτηρίων στην αξιολόγηση της αναπηρίας για την παροχή προνοιακών επιδομάτων» (στόχος 7) και βγαίνει από το συρτάρι η «κάρτα αναπηρίας» του ΠΑΣΟΚ, «όπου θα ελέγχονται οι πάσης φύσεως παροχές» (στόχος 5). Ενώ εύλογες υποψίες γεννά «η επικαιροποίηση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και η ένταξή του στον κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΠΑ» (πυλώνας 1).

«Θέλουμε ίση μεταχείριση, ίσες ευκαιρίες για τα ΑμεΑ», ισχυρίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, η οποία θα εξαρτάται από «την αποτύπωση του οφέλους και του μεγέθους του κόστους από την επέκταση της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης» (στόχος 8). Γιατί αυτό είναι το ζύγι που καθορίζει τα ...όρια στη ζωή των ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ