Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Να δούμε» και «ίσως κάποτε» για τη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών

Την επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν οι απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών και όλων των αγροτών ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος που συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Ωστόσο η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, ήταν του τύπου «να δούμε», «ίσως» και... «αν το επιτρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός» που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση, την ώρα που «μπουκώνει» με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Ν. Καραθανασόπουλος, μεταφέροντας τα αιτήματα των αγροτών, ζήτησε μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών, με αποζημίωση που δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ ανά στρέμμα έως τα πρώτα 40 στρέμματα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αποκλεισμούς.

Ανέδειξε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού η ζημιά που έχει υποστεί το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης είναι τέτοια που μπορεί να φτάνει τα 150 ευρώ ανά στρέμμα.

Για παράδειγμα, ανέφερε, «η ποικιλία του ροδίτη κυμάνθηκε από 0,15 έως 0,20 λεπτά, τη στιγμή που κατ' ελάχιστον το κόστος παραγωγής προσεγγίζει τα 0,25 λεπτά. Αρα, λοιπόν, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι απώλεια έχει ο κάθε αμπελοκαλλιεργητής στο 1 στρέμμα». Πρόσθεσε πως κάποια μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα τα ψίχουλα των 30 ευρώ ανά στρέμμα στους ελαιοκαλλιεργητές και μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα, ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη κρίσης, που πήγαν κυρίως στις επιχειρήσεις παραγωγής οίνου, δεν καλύπτουν την τεράστια απώλεια εισοδήματος των πληττόμενων αγροτοπαραγωγών, οι οποίοι από πάνω θα πρέπει να ανταποκριθούν στα χρέη που συσσωρεύει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα παραπάνω «δεν είναι μικρή στήριξη» και ότι είναι «στα πλαίσια αυτής της δυνατότητας που έχει, βέβαια, ο κρατικός προϋπολογισμός». Από εκεί και πέρα, καταφεύγοντας σε αοριστολογίες και παραπομπή στο μέλλον, ανέφερε «να δούμε τι ζημιά επιπλέον θα υποστούν και, αφού αποδειχθεί ότι έχουν πάθει ζημιά εξαιτίας της συνέχισης της πανδημίας, ίσως να δούμε μια νέα πιθανή στήριξη στο μέλλον για να την καλύψουμε»...

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το κόστος της αποζημίωσης των 150 ευρώ ανά στρέμμα δεν είναι μεγάλο και ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται τα δημοσιονομικά. Οπως είπε, «βρίσκετε χρήματα για να αποζημιωθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τις ανάγκες επιβίωσης που έχουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες. Χρήματα υπάρχουν στα πακέτα τα οποία θα έρθουν το επόμενο διάστημα, αλλά θα κατευθυνθούν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». Τόνισε ότι μπορεί το κράτος να παρέμβει για να καλύψει το κόστος, «όπως παρεμβαίνει για να διαμορφώσει για παράδειγμα το κόστος - όπως το ονομάζετε εσείς - εργασίας, τον κατώτερο μισθό. Με κρατική παρέμβαση γίνεται».

Καμία ουσιαστική προστασία και για τις απώλειες των ελαιοπαραγωγών

Στο ίδιο μήκος κύματος, «τα χρήματα είναι περιορισμένα» ήταν η απάντηση του υφυπουργού Κ. Σκρέκα και στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για την ανάγκη χρηματοδότησης με σκοπό την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης και συνολικά της χώρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για να εξασφαλιστεί στους ελαιοπαραγωγούς τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να τους αφήνει ένα εισόδημα επιβίωσης, αλλά και για να εξασφαλίζεται προσιτή τιμή για τα λαϊκά στρώματα.

Περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, αναφέρθηκε στην καταστροφή που υπέστη πέρσι η παραγωγή από τον δάκο, στις επιπτώσεις από την πτώση του τουρισμού λόγω πανδημίας, στο χτύπημα της παραγωγής τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη από τις πλημμύρες και το χαλάζι. Επιπλέον, πρόσθεσε, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα καρτέλ των μεγαλεμπόρων που καθορίζουν την τιμή, με αποτέλεσμα ένα λίτρο λάδι να πωλείται στους εμπόρους έως 2,5 ευρώ το κιλό, που δεν καλύπτει ούτε για αστείο το κόστος παραγωγής, ενώ όταν είναι στο ράφι των καταστημάτων πωλείται κοντά στα 4,90 ευρώ το κιλό.

Σημείωσε ακόμα ότι τα 126 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους ελαιοπαραγωγούς είναι σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στην τεράστια απώλεια του εισοδήματος που έχουν υποστεί.

Ο υφυπουργός Κ. Σκρέκας ξεκαθαρίζοντας ότι λίγο - πολύ οι ελαιοπαραγωγοί θα αφεθούν στην τύχη τους είπε ότι «τα 126 εκατ. ευρώ είναι ταβάνι», ενώ προσπέρασε χωρίς να πει κουβέντα το αίτημα για εξασφάλιση κατώτερης εγγυημένης τιμής στο λάδι.

Απαντώντας, ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει «στον καθορισμό κατώτατης τιμής παραγωγού, αλλά παρεμβαίνετε μια χαρά στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και για το Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο υπολογίζεται με τα 534 ευρώ...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ