Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Και την παραμικρή πιθανότητα αξιοποιεί ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να αμφισβητήσει στα δικαστήρια τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ομάδα δικηγόρων του υπέβαλε προσφυγή στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, επιδιώκοντας να ανατραπούν δικαστικές αποφάσεις στην Πολιτεία Ουισκόνσιν για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη.

Με την προσφυγή αμφισβητείται απόφαση του πολιτειακού Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ουισκόνσιν διά της οποίας, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Τραμπ, «επετράπη να θεωρηθούν έγκυρες πάνω από 50.000 παράνομες επιστολικές ψήφοι».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή των δικηγόρων του Τραμπ, δεν θα αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσφυγή του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον παράνομων επιστολικών ψήφων, όπως τις χαρακτηρίζει, μετά από αυτή για την Πενσιλβάνια στις 20 Δεκέμβρη. Επιπλέον, το επιτελείο του Τραμπ έχει υποβάλει δεκάδες προσφυγές με σκοπό να ανατραπεί το αποτέλεσμα, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν απορριφθεί.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο Κογκρέσο, που στις 6 Γενάρη, υπό την προεδρία του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς, θα πρέπει να κυρώσει με τη σειρά του τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο φέρουν τον Τραμπ να ασκεί εμμέσως πιέσεις στον Πενς να σαμποτάρει τη διαδικασία, ενώ ενδεικτικό της ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι και άρθρο δύο πανεπιστημιακών στην εφημερίδα «New York Times», μέσα από το οποίο καλούν τον απερχόμενο αντιπρόεδρο «να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο και να μην κάνει ό,τι δεν έκανε ποτέ κανείς έως τώρα».

Ο Μπάιντεν βλέπει «πολύ δύσκολες» βδομάδες...

Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να προετοιμάσει τον αμερικανικό λαό για «πολύ δύσκολες» (από υγειονομικής πλευράς) επόμενες βδομάδες, επικρίνοντας έντονα τις «σημαντικές ευθύνες» της κυβέρνησης Τραμπ στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

Μιλώντας από το Γουίλμιγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν σημείωσε πως μέχρι προχτές είχαν εμβολιαστεί 2,1 εκατομμύρια Αμερικανοί, από τα 20 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί ο Τραμπ ότι θα εμβολιάζονταν μέχρι τέλη του 2020. Επανέλαβε το στόχο για εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικανών μέσα στις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εξαπλασιαστούν οι ρυθμοί εμβολιασμού.

Προηγουμένως εμβολιάστηκε η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Πήρε την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου της «Moderna» και προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ