Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εγκριση σειράς νόμων για την «ασφάλεια»

ΜΟΣΧΑ.--

Σειρά νόμων που θωρακίζουν τις υπηρεσίες ασφαλείας, δίνουν τη δυνατότητα η ρωσική κυβέρνηση να περιορίζει τους κολοσσούς των αμερικανικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εισάγουν νέους περιορισμούς στις διαμαρτυρίες, υπέγραψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τους νόμους αυτούς κλείνει ένας χρόνος συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που επιδιώκουν να θωρακίσουν το ρωσικό πολιτικό σύστημα και να ενισχύσουν την καπιταλιστική οικονομία, ενώ μεταξύ άλλων επιτρέπουν στον Πούτιν να είναι υποψήφιος για άλλες δύο εξαετείς θητείες στο Κρεμλίνο, αντί να αποχωρήσει το 2024.

Ενας από τους νόμους που υπογράφηκαν δίνει στη Ρωσία τη δυνατότητα να μπλοκάρει ή να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «κάνουν διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών ΜΜΕ. Αυτήν τη στιγμή, το Twitter χαρακτηρίζει ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ «συνεργαζόμενα με το κράτος μέσα ενημέρωσης». Οι υποστηρικτές του νόμου επικαλούνται διαμαρτυρίες για μεροληπτική αντιμετώπιση εκ μέρους των Facebook, Twitter και YouTube.

Ενας δεύτερος νόμος εισάγει βαριά πρόστιμα, τα οποία φτάνουν έως και το 20% του τζίρου τους της προηγούμενης χρονιάς στη Ρωσία, για ιστότοπους που επανειλημμένα δεν αφαιρούν απαγορευμένο περιεχόμενο, κάτι που το YouTube και το Facebook συχνά δεν κάνουν, σύμφωνα με Ρώσους βουλευτές.

Ενας τρίτος νόμος απαγορεύει την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων των μελών των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, αρχεία που μερικές φορές διαρρέουν στο ίντερνετ. Αυτό τον μήνα, ο ερευνητικός ιστότοπος «Bellingcat» χρησιμοποίησε αρχεία πτήσεων και άλλα δεδομένα για να ταυτοποιήσει μια ομάδα φερόμενων πρακτόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), τους οποίους ο Ναβάλνι έχει κατηγορήσει ότι προσπάθησαν τον Αύγουστο να τον δηλητηριάσουν, κατηγορία την οποία αρνείται η Ρωσία.

Αλλοι νέοι νόμοι προβλέπουν ποινές φυλάκισης έως δύο ετών για δυσφήμηση στο ίντερνετ, καθώς και νέους κανονισμούς που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση διαμαρτυριών από «ξένους πράκτορες» και αφήνουν παράθυρα για απαγόρευση διαδηλώσεων για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Ενας άλλος νόμος δίνει στις αρχές νέες εξουσίες για να χαρακτηρίζουν ανθρώπους «ξένους πράκτορες» και επίσης να τους φυλακίζουν για πέντε χρόνια, αν δεν αναφέρουν σωστά τις δραστηριότητές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ