Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη του Λίβυου ΥΠΕΞ στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Οι εξελίξεις στη Λιβύη με φόντο τον ορατό κίνδυνο ανάφλεξης των συγκρούσεων, με αφορμή την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα, εξετάστηκαν χτες στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Λιβύης, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η συνάντηση έγινε «σε περίοδο κατά την οποία αποφασίζεται το μέλλον της Λιβύης». Επισήμανε ότι «τις κακουχίες που περνά εδώ και περίπου μία δεκαετία ο λιβυκός λαός τις οφείλει στην επίθεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ το 2011» και διαπίστωσε ότι «ο λαός της χώρας χρειάζεται να κάνει μία ιστορική επιλογή για εθνική συμφιλίωση και ανάπτυξη με στόχο ένα σταθερό κράτος που θα απομακρυνθεί από τις φατρίες και τις συγκρούσεις και θα κινηθεί σε πορεία ευημερίας».

Υποστήριξε πως η Ρωσία εκφράζει «ειλικρινές ενδιαφέρον» και επιφυλάσσεται να προσφέρει «τη μέγιστη δυνατή βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας». Βεβαίως και η Ρωσία, που εμπλέκεται στη σύγκρουση στη Λιβύη με στήριξη του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων στην Ενέργεια και όχι μόνο.

Διπλωματικές πηγές άφηναν, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνιών ρωσο-λιβυκής συνεργασίας. Σημείωναν δε τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα που έγινε ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Σότσι και τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Στο Σότσι, ο Τσαβούσογλου ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη το αρνήθηκε, ισχυριζόμενος πως «βρίσκονται εκεί νόμιμα» μεταξύ άλλων και λόγω «της ιστορίας αιώνων διμερών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ