Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Υπογράφηκε η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπογράφηκε χτες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η εμπορική συμφωνία ρύθμισης των διμερών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ). Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο παρέδωσαν τη σκυτάλη στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ώστε να την υπογράψει με τη σειρά του, ενώ από το πρωί της Τετάρτης βρισκόταν σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Σ. Μισέλ δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες η ΕΕ επέδειξε «άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας». Ισχυρίστηκε δε ότι η συμφωνία είναι «δίκαιη και ισορροπημένη», καθώς προστατεύει τα συμφέροντα (μονοπωλίων...) της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία μέχρι τις 28 Φλεβάρη, χωρίς να αποκλείεται παράταση εφόσον συμφωνηθεί από Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Νωρίτερα η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση ενός Ειδικού Χρηματοδοτικού Ταμείου, με αρχικό αποθεματικό περίπου 5 δισ. ευρώ, ώστε να στηρίξει μονοπώλια και επιχειρήσεις στις χώρες - μέλη που θα δεχτούν αναπόφευκτα πλήγματα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Βrexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ