Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Δεν υποκύπτουν σε πιέσεις και παγίδες, δεν συναινούν στις απολύσεις τους

Διεκδικούν διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους

Η ενότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και η αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά φανερώθηκαν για μία ακόμα φορά χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, όπου τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις και την κοινή επιστολή όλων των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ προς τα αρμόδια υπουργεία, με την οποία απορρίπτουν τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να τους ρίξει στην παγίδα να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

Παρά την ένταση των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κάθε είδους μηχανισμό εντός και εκτός του εργοστασίου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους αρνούνται να παραιτηθούν από τα δίκαια αιτήματά τους για διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Δεν «τσιμπάνε» το «τυράκι» του «αντικοινωνικού πακέτου - διαβατηρίου ανεργίας» ώστε να αποδεχθούν τις απολύσεις τους και να διευκολύνουν έτσι τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στα νύχια επιχειρηματικών ομίλων απαλλαγμένη από το «βαρίδι» των εργαζομένων.

Κοινή επιστολή των 5 επιχειρησιακών Σωματείων

Επισημαίνοντας ότι μετά από 12 μήνες κινητοποιήσεων η κυβέρνηση δέχτηκε να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να τους ενημερώσει για τους σχεδιασμούς και το μέλλον τους, τα 5 επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με την κοινή επιστολή στα αρμόδια υπουργεία, ζητούν να κατατεθούν γραπτά οι προτάσεις της κυβέρνησης και να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων πάνω στους άξονες της κυβερνητικής πρότασης που παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

«Τι αποζημιώσεις προτείνετε να καταβάλετε; Ποιο το ύψος των χρημάτων που θα λαμβάνουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε σχέση με το ύψος του μισθού τους; Το πρόγραμμα αυτό θα καλύπτει τους συναδέλφους που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 67 έτη; Τι επιπτώσεις θα έχουν όσοι εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα σε περίπτωση αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος και αύξησης των ορίων ηλικίας; Πόσοι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν στον ειδικό διαχειριστή, με τι συμβάσεις και τι αμοιβές θα έχουν; Ποιο το ύψος των χρημάτων που θα καταβάλετε σε αυτούς που θα μπουν σε πρόγραμμα και θα περιμένουν στα σπίτια τους τον ανάδοχο; Τι θα κάνετε συγκεκριμένα για αυτούς που ενδεχομένως δεν θα πάρει ο ανάδοχος; Τι θα γίνουν οι συνάδελφοι που μέχρι σήμερα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ μέσω του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών; Τι θα γίνει σε σχέση με την καταβολή των απαιτήσεων των εργαζομένων που προκύπτουν από τη διακοπή των ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων;».

Παράλληλα, τα Σωματεία σημειώνουν ότι στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν καρποφορήσουν διαγωνισμοί, η απάντηση που τους δόθηκε είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει.

Και υπογραμμίζουν: «Ως προς την πρόταση που με σαφήνεια μας ζητήσατε να συναινέσουμε, σας δηλώνουμε με την ίδια σαφήνεια ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Επίσης με σαφήνεια τοποθετούμαστε και λέμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η προοπτική συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κρίνεται από το αν θα βρεθεί ή όχι επενδυτής. Σας θυμίζουμε πως και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι "το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν προοπτικές", "μπορεί να υπάρξει με βάση τη ΛΑΡΚΟ ανάπτυξη" κ.λπ., τα οποία τα επιβεβαιώνουμε και ισχύουν. Για μας είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες. Θεωρούμε αντίφαση να τις αναγνωρίζετε και την ίδια στιγμή να λέτε πως αν δεν βρεθεί επενδυτής, η λύση είναι να κλείσει».

Τα Σωματεία επαναφέρουν για μία ακόμα φορά τις θέσεις που έχουν καταθέσει για τις παραγωγικές δυνατότητες και τις προοπτικές της ΛΑΡΚΟ, ενώ απέναντι στο «καρότο» της κυβέρνησης, ότι δήθεν νοιάζεται να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν με τον ανάδοχο της ΛΑΡΚΟ από καλύτερη θέση, απαντούν ότι «είτε βρεθεί ανάδοχος είτε όχι, είμαστε σε θέση ισχύος παραμένοντας στην εργασία μας και παράγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο».

Και τονίζουν: «Δηλώνουμε την ειλικρινή διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου μαζί σας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αυτό είναι το δικαίωμα στην εργασία, είτε είναι η καταβολή του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από την εργασία μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα. Δεν βγαίνουμε από τις δουλειές και τα σπίτια μας» (2022-02-03 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την περαιτέρω απαξίωση και σχεδιάζουν συνέχιση του αγώνα (2022-01-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (2021-10-14 00:00:00.0)
Απέρριψε την παγίδα της κυβέρνησης το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα (2021-05-12 00:00:00.0)
Αγωνιστικές δράσεις μπροστά στην απεργία (2020-02-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις απόπειρες υπονόμευσης της οργάνωσης των εργαζομένων (2017-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ