Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινό τους πρότυπο το «πανεπιστήμιο ΑΕ»

Η κοινή στρατηγική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για πανεπιστήμια ΑΕ φάνηκε πεντακάθαρα στη διάρκεια της πρώτης μέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κ. Παπακώστα, επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προσαρμόσει την Εκπαίδευση ακόμα περισσότερο στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, σημείωσε ότι «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης συνολικά της Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Και τολμάμε σήμερα να βάλουμε επιτέλους ένα οριστικό τέλος σε χρόνιες αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος που το κρατάνε δέσμιο, αγκιστρωμένο και προβληματικό στο χτες».

Χαρακτήρισε, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια «προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», ενώ την ώρα που εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια, αποφάνθηκε ότι γι' αυτό που αγωνιούν οι φοιτητές και συνολικά η κοινωνία είναι «η ασφάλεια της παρουσίας τους στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» και «η διασύνδεση των πτυχίων τους με την αγορά εργασίας»...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, διαμαρτυρήθηκε ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ενάντια στους «στόχους της ΕΕ που θέλει τη μόρφωση των πολιτών», όταν πρόκειται για νομοσχέδιο ακριβώς κομμένο και ραμμένο στη στρατηγική της ΕΕ για πανεπιστήμια - ανώνυμες εταιρείες. Συνέχισε λέγοντας ότι «από το τι σχολείο θέλετε, καταλαβαίνουμε τι μοντέλο ανάπτυξης θέλετε», επιδιώκοντας να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στο να «τρέξει» τους στόχους του κεφαλαίου. Αλλωστε, παρουσίασε ως πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όσον αφορά το επίπεδό του και τη «δημοκρατική λειτουργία του», το οποίο βέβαια είναι άμεσα συνδεδεμένο και λειτουργεί ως θυγατρική μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να βάλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά απέφυγε εκ νέου να πάρει θέση στην πρόταση του στελέχους και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μάρδα για μυστικούς αστυνομικούς στα πανεπιστήμια.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Χ. Κεφαλίδου, χαρακτήρισε «τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνει καίρια ζητήματα για τα πανεπιστήμια» στην επιφάνεια, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της και δήλωσε την καταψήφισή του για διαχειριστικού τύπου ζητήματα. Για παράδειγμα, όσον αφορά «την ασφάλεια των πανεπιστημίων» πρότεινε τη δημιουργία ενός σώματος φυλάκων ειδικά εκπαιδευμένων, όπου εκπαιδεύονται και οι αστυνομικοί, «που θα προσλαμβάνονται από τα ΑΕΙ όταν και όσο χρειάζονται», «θα λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές» και «όχι μόνιμους, όπως λέει η κυβέρνηση», που θα λογοδοτούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ.ο.κ. Παράλληλα, δηλώνοντας την προθυμία του κόμματός της για στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, ανέφερε ότι «τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αληθινή συναίνεση και συνεργασία».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σ. Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε στο πόσο «στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας» είναι τα πανεπιστήμια, συμφώνησε με τους «κόφτες» στην εισαγωγή των πανεπιστημίων και καταθέτοντας τις αντιδραστικές προτάσεις και του δικού της κόμματος έκανε λόγο για «ειδικό σώμα προστασίας των πανεπιστημίων με κατάλληλη εκπαίδευση και ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, που θα παρεμβαίνει χωρίς ειδική άδεια». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αυτού του κόμματος ανέφερε συμπληρωματικά: «Βγάλτε τα κόμματα και τις παρατάξεις από τα πανεπιστήμια, τους κομματικούς στρατούς»...

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σ. Σακοράφα, καλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, απέδωσε τα όσα προβλέπονται σε «αλόγιστη συμπεριφορά» της κυβέρνησης, σε «ιδεοληψίες» της και έκανε λόγο για «κυβέρνηση παλιάς κοπής» κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ