Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΧΑΪΑ
Εστίες μετάδοσης καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ

Την εκρηκτική κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού στους χώρους δουλειάς του κλάδου, και τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας.

Με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαριθμεί μια σειρά από περιπτώσεις επιχειρήσεων, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων όπου καταγράφονται κρούσματα σε εργαζόμενους χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Το Σωματείο θέτει τα αιτήματά του και ζητά γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η εικόνα που έχει συγκεντρώσει το Σωματείο για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς περιλαμβάνει τα εξής:

-- Στις αποθήκες του σούπερ μάρκετ «Lidl» στη ΒΙΠΕ Πάτρας, «συνάδελφος εμφανίστηκε θετικός την Τρίτη 26/1 αλλά η εργοδοσία το απέκρυπτε μέχρι την Παρασκευή 29/1», ενώ τεστ έγιναν «σε ελάχιστους εργαζόμενους και μόνο σε όσους δούλευαν στον ίδιο πόστο». Μετά από απαίτηση των ίδιων των εργαζομένων διενεργήθηκαν τεστ σε όλο το προσωπικό, από τα οποία εντοπίστηκαν 15 θετικοί στον ιό εργαζόμενοι.

-- Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται επίσης σε καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ («Lidl», «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Μετρό», «Ανδρικόπουλος»), καθώς και στο κατάστημα της εταιρείας «Praktiker». Η «ιχνηλάτηση» από τους διευθυντές, παραγνωρίζοντας μάλιστα τις συχνές εναλλαγές πόστων για το προσωπικό, και οι μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα, είναι το «πρωτόκολλο» με βάση το οποίο κινείται η εργοδοσία.

-- Σε κατάστημα του ομίλου «Ιnditex» στην Πάτρα «η εργοδοσία συνέχισε να λειτουργεί το κατάστημα κανονικά», παρά την επιβεβαίωση κρούσματος σε εργαζόμενη στα τέλη Γενάρη. Το προσωπικό δεν τέθηκε σε καραντίνα, ενώ έγιναν rapid tests «μόνο σε 10 από τους 60 συναδέλφους». Τις επόμενες μέρες «εμφανίστηκαν και άλλα 3 κρούσματα» σε εργαζόμενους που έκαναν τεστ με δική τους πρωτοβουλία. Ανάλογα περιστατικά, σύμφωνα με το Σωματείο, καταγράφηκαν και σε άλλο κατάστημα του ομίλου.

«Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, μέσα από τη συνεχή εναλλαγή μαγαζιών και πόστων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού λόγω αρκετών κρουσμάτων, οι συνάδελφοι βρίσκονται σε εξάντληση», σημειώνει επίσης το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ