Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλοι κίνδυνοι από τα σχέδια για Μονάδα Επεξεργασίας Επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων

Τους κινδύνους και τις σημαντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην υγεία, στο έδαφος, στο υπέδαφος και στον αέρα από την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο Μονάδων Θερμικής Επεξεργασίας Υγειονομικών Αποβλήτων που επιδιώκουν να λειτουργήσουν οι εταιρείες «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» και «POLYGREEN» στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και τονίζει ότι τα σχέδια αυτά πρέπει να σημάνουν συναγερμό σε όλη την περιοχή της Σίνδου και στις όμορες περιοχές.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι ο σχεδιασμός για εγκατάσταση των προαναφερθεισών μονάδων αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα αντίστοιχων ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτ. Θεσσαλονίκης (ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, καύση απορριμμάτων «ΤΙΤΑΝ»). Εξέλιξη που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού της Σίνδου και της ευρύτερης περιοχής, των εργαζομένων στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ, θυσιάζεται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Εξηγεί: «Οι μονάδες που σχεδιάζονται θα αποθηκεύουν και θα αποτεφρώνουν επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα, αξιοποιώντας μέχρι κεραίας το - φιλικό από κάθε άποψη για τους μονοπωλιακούς ομίλους - νομικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων πρότεινε ως κατάλληλους χώρους τοποθέτησης νέων μονάδων αποτέφρωσης τις ΒΙΠΕ, μεταξύ αυτών και τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά με κριτήρια μείωσης του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές. Το ίδιο νομοθέτημα ενθάρρυνε επίσης τις επενδύσεις ιδιωτών σε αυτόν τον τομέα.

Οι υγειονομικές επιπτώσεις από τις παραπάνω επενδύσεις είναι σοβαρές για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής. Το τονίζουν οι εκθέσεις και αναλύσεις επιστημόνων, που συνδέουν καρκινογενέσεις και άλλους κινδύνους για την υγεία με τις διοξίνες και τα φουράνια που παράγει η καύση αποβλήτων. Πρόκειται για ρύπους επικίνδυνους ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, επειδή διασπώνται δύσκολα και συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς».

Η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης αναδεικνύει επίσης ότι «μια αρνητική γνωμοδότηση είτε του δήμου είτε και της Περιφέρειας δεν σημαίνει ότι μπορεί να εμποδίσουν τις παραπάνω επενδύσεις (...) Η όποια αντίδραση από πλευράς δήμων και του δημάρχου Δέλτα, αν δεν συνδυαστεί με την εναντίωση στο ζήτημα της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και με ταυτόχρονη καταδίκη των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα είναι έωλη».

Τονίζει δε ότι αποτελεί μονόδρομο η κινητοποίηση του λαού της ευρύτερης περιοχής, των μαζικών φορέων, για να μπει φρένο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Και καλεί σε αγώνα που να βάζει στο στόχαστρο την πηγή του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων με μοναδικό σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας, παράλληλα με απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που να έχει στο επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σημάνει συναγερμό η απόφαση για καύση επικίνδυνων αποβλήτων (2023-04-04 00:00:00.0)
Στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος (2021-04-16 00:00:00.0)
«Οχι» στην εγκατάσταση μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων (2021-04-09 00:00:00.0)
Απειλή για δημόσια υγεία και περιβάλλον (2011-03-15 00:00:00.0)
Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία... (2005-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ