Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Παζάρια, αξιώσεις και αμερικανοΝΑΤΟικές «πλατφόρμες κατανόησης»

Με όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι των διερευνητικών η Τουρκία
Με όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι των διερευνητικών η Τουρκία
Η ατζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών θα περιλαμβάνει όλες τις τουρκικές αξιώσεις και η Αγκυρα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη σημασία της για τα ευρωατλαντικά σχέδια, επιβεβαίωσε χτες με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος διαμήνυσε ξανά ότι στα θέματα που θα απασχολήσουν και τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών είναι «τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα, ειδικά τα νησιά και το Αιγαίο, θέματα ασφαλείας, περιοχές υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας, και πολλά άλλα θέματα». Ενώ χαρακτήρισε «προκλητικές» τις πρόσφατες αναφορές Μητσοτάκη για «δυνάμεις κατοχής» στην Κύπρο, ο Καλίν αναφέρθηκε θετικά σε άλλη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός ο εποικοδομητικός τόνος θα συνεχιστεί και πως ο 62ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών θα λάβει χώρα στην Αθήνα όπως συμφωνήσαμε. Συζητείται η διεξαγωγή τον Μάρτιο».

Στο μεταξύ, τα ευρωενωσιακά επιτελεία εξακολουθούν κι αυτά να επισημαίνουν τη σημασία που έχει για τις Βρυξέλλες το παζάρι με την Τουρκία. Παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση του German Marshall Fund με θέμα: «Σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας: Σε αναζήτηση θετικής ατζέντας», η αρμόδια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ολλανδή, Αντζελίνα Εϊσχορστ, έκρινε ότι στις ευρω-τουρκικές σχέσεις «με την Τουρκία βρισκόμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης και απεμπλοκής» και ότι πρέπει να έχουμε διαρκώς υπόψη μας «πόσο σημαντική είναι η σχέση με την Τουρκία από άποψη εμπορική, οικονομική, ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική». Πρόσθεσε δε ότι «εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά (στις σχέσεις με την Αγκυρα), ο κίνδυνος είναι τεράστιος και επομένως πρέπει η σχέση με την Τουρκία να αντιμετωπίζεται υπό αυτή την προοπτική». Κατέληξε δε ότι η σχέση με την Τουρκία μπορεί να στηριχθεί σε μια ευρύτατη ατζέντα, από την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και το Μεταναστευτικό μέχρι τη στήριξη της οικονομίας.

Χαρακτηριστικές ήταν όμως και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Πορτογαλίας (που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της ΕΕ) Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, που ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ, με μια ισχυρή παρουσία και μια αφοσιωμένη αμερικανική κυβέρνηση, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υλοποίηση μιας "πλατφόρμας κατανόησης" για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει επίσης την ΕΕ, ιδίως στον τρόπο που η ΕΕ σχετίζεται με την Τουρκία, μια προσέγγιση που δεν μπορεί να είναι "ο νικητής τα παίρνει όλα"».

Πάντως, η συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας και Δύσης αναζωπυρώθηκε με αφορμή και την έναρξη νέας έρευνας που ξεκίνησε εισαγγελέας της Αγκυρας σε βάρος του Γκερτ Βίλντερς (ηγετικού στελέχους της ολλανδικής ακροδεξιάς) για «εξύβριση» του Τούρκου Προέδρου. Αφορμή στάθηκαν μηνύματα του Βίλντερς στο Twitter σύμφωνα με τα οποία, «ο Ερντογάν είναι ένας ισλαμιστής που δημιουργεί θανάσιμο κίνδυνο και υποκινεί το μίσος και την τρομοκρατία εδώ στην Ολλανδία», αλλά και γελοιογραφία που συνέδεε τον Ερντογάν με το «Ισλαμικό Κράτος». Σημειωτέον ότι ο Βίλντερς κάλεσε την ολλανδική κυβέρνηση να απελάσει τον Τούρκο πρεσβευτή από το Αμστερνταμ, αλλά και να φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

Είχαν προηγηθεί, προχτές, αντεγκλήσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, με αφορμή τη «χλιαρή» - κατά την εκτίμηση της Αγκυρας - αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον εντοπισμό 13 σορών Τούρκων σε περιοχή όπου μαίνονται τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ. Εντονη ήταν η αντίδραση Ερντογάν, που έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι «αν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και αν θέλετε τη διαφύλαξη της ενότητας του ΝΑΤΟ, πρέπει να ενεργείτε με ειλικρίνεια (...) Αν θέλετε να είστε με μία πλευρά, να είστε με τη δική μου».

Μετά από επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας αλλά και κλήση του Αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Σάτερφιλντ στο τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αγκυρα εμφανίστηκε ικανοποιημένη και τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι «ο πρέσβης Σάτερφιλντ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την τρομοκρατική οργάνωση PKK υπεύθυνη για το πρόσφατο μακελειό...». Σημειωτέον ότι «ειλικρινή συλλυπητήρια» για τις 13 σορούς εξέφρασε στην Αγκυρα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» έγινε γνωστό χτες ότι επέστρεψε στα ανοιχτά του λιμανιού Τσαγιαγζί, στην Αττάλεια, από όπου είχε αποπλεύσει στις 30/11. Οι έρευνές του πάντως θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Ιούνη. Οπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το «Ορούτς Ρέις» αγκυροβόλησε στα ανοιχτά του λιμανιού Τσαγιαγζί της επαρχίας Ντεμρέ της Αττάλειας. Στο μεταξύ, το TRT μετέδωσε ότι η πετρελαϊκή (κρατική) ΤΡΑΟ οριστικοποίησε συμφωνία για την απόκτηση ενός πλοίου γεώτρησης βαθέων υδάτων από τη νορβηγική «Dolphin Drilling». Θα πρόκειται για το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας. Θυμίζουμε πως προχτές η Τουρκία ανακοίνωσε με Navtex έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο (με το «Τσεσμέ»), με ισχύ από τις 18 Φλεβάρη μέχρι και τις 2 Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση για «κοινή αντίληψη κατά της τρομοκρατίας» (2024-03-15 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα παζάρια ενόψει της Συνόδου της ΕΕ (2020-09-29 00:00:00.0)
Χαιρετίζει την «ασυμβίβαστη στάση» της Τουρκίας (2019-04-16 00:00:00.0)
Νέα μηνύματα από την Τουρκία (2019-02-19 00:00:00.0)
Συγκρούσεις σε Αν. Γκούτα και Αφρίν (2018-02-22 00:00:00.0)
Σύνθετο και πολύπλευρο παζάρι (2018-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ