Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης

Την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τις πλημμύρες στις 18 Σεπτέμβρη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, καθώς 6 μήνες μετά, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού της Πινακοθήκης, ακόμα δεν αποκαταστάθηκαν οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν το κτίριο, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις του, ενώ με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση έργων Καρδιτσιωτών ζωγράφων που συνδέθηκαν με το ιστορικό παρελθόν της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με Ερωτήσεις στη Βουλή, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλες δράσεις, έχει ζητήσει την άμεση κινητοποίηση του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού και τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων ώστε να διασωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Καρδίτσας.

Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ξεχωρίζει η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αρχείου του ΚΚΕ στην Πινακοθήκη, όπου προσφέρθηκε να παράσχει εξειδικευμένη βοήθεια και τεχνικά μέσα (στεγνωτήρια), εξαιτίας της μεγάλης επιστημονικής και τεχνικής εμπειρίας που διαθέτει, χάρη στη διάσωση αρχείων και έργων από τις πλημμύρες που έπληξαν το κτίριο του Κόμματος στον Περισσό το 1994.

Οπως τονίζει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, «η μεγαλύτερη διάσωση αρχειακού υλικού στην Ελλάδα είναι η διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ που κινδύνεψαν από τις πλημμύρες του 1994. Η διαδικασία συντήρησης που ακολουθήθηκε ήταν σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά επιστημονικά δεδομένα και έγινε σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους φορείς, όπως το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και ο Τομέας Συντήρησης Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και με Ελληνες και ξένους συντηρητές. Επισημαίνεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι στη Χιλή και στη Φλωρεντία είχαν γίνει παρόμοιες καταστροφές σε αρχεία βιβλιοθηκών, η ελληνική περίπτωση διάσωσης αρχείων του ΚΚΕ ήταν πρωτόγνωρη, απαιτούσε νέα τεχνογνωσία».

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παίρνοντας άμεσα μέτρα όπως πρόσληψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και χρηματοδότηση, ώστε να υπάρξει άμεση και ασφαλής λειτουργία της Πινακοθήκης και να διασφαλιστεί η διάσωση των πολύτιμων έργων τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ