Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Κρούση» της Αγκυρας για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων

Τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων μέσω της αναβάθμισης των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους, φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία, στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων που πραγματοποιεί εδώ και καιρό με στόχο την επαναπροσέγγιση με χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών που ενισχύουν τη θέση της. Πρόσφατες είναι εξάλλου οι δημόσιες δηλώσεις από την Αγκυρα για τους διαύλους επικοινωνίας και με την Αίγυπτο.

Ρεπορτάζ της ισραηλινής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ισραέλ Χαγιόμ», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ανέφερε πως τη Δευτέρα η Τουρκία ενημέρωσε το Ισραήλ πως επιθυμεί να ξαναστείλει πρέσβη στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ στην περίπτωση που το Ισραήλ είναι έτοιμο να κάνει ανάλογο βήμα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να επισήμανε τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας των τουρκικών με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τις καλές διμερείς εμπορικές σχέσεις οι οποίες ουδέποτε διαταράχθηκαν. Η «Ισραέλ Χαγιόμ» θυμίζει πως η νέα κίνηση από τη μεριά της Τουρκίας προς το Ισραήλ γίνεται τρεις βδομάδας αφότου ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί (εμπνευστής της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας») είχε προτείνει τον καθορισμό κοινής ΑΟΖ με το Ισραήλ. Η εφημερίδα θυμίζει επίσης πως η πρόταση για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων διατυπώνεται έναν μήνα αφότου ο δρ. Χακάν Γιουρντακούλ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της τουρκικής προεδρίας, είχε παρακολουθήσει εβραϊκό κοινοβουλευτικό συνέδριο, με κεντρικό θέμα την ανανέωση της ατζέντας μεταξύ των δύο πρώην στενών εταίρων.

Ισραηλινοί αρθρογράφοι επισημαίνουν παράλληλα πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε προεκλογική δραστηριότητα στις 10/3 είχε επιβεβαιώσει την έναρξη «κάποιων συνομιλιών με την Τουρκία» σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επισήμανση πως διατηρεί παράλληλες «καρποφόρες συνομιλίες με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη». Αναλυτές προσθέτουν πως Ισραήλ και Τουρκία έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους, ωστόσο υπάρχουν σκόπελοι, όπως οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την ισλαμική «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και ο «ηγεμονικός» ρόλος που επιχειρεί να παίξει στο Παλαιστινιακό. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουν πως η Τουρκία επιχειρεί βελτίωση του κλίματος και με την Αίγυπτο, επαναφέροντας τις πληροφορίες πως Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τηλεοπτικά κανάλια που έχουν σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να σταματήσουν την κριτική στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Διεργασίες για το σχηματισμό της ισραηλινής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ, μια βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές, δίχως ξεκάθαρο συνασπισμό κομμάτων που να εξασφαλίζει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρ. Ρίβλιν, ανακοίνωσε πως θα αναθέσει έως τις 7/4 εντολή για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, αφού ολοκληρώσει έως την ερχόμενη Δευτέρα τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά και τα τελικά αποτελέσματα, το Λικούντ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 30 έδρες, αλλά χρειάζεται τις ψήφους άλλων 31 βουλευτών για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Σε ρόλο - κλειδί παραμένουν το «δεξιό» εβραϊκό κόμμα Γιαμίνα του Ναφτάλι Μπένετ και το αραβικό κόμμα Ρά'αμ του Μανσούρ Αμπάς.

Το ίδιο διάστημα, προχωρούν οι προετοιμασίες για τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές στις 22 Μάη σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη. Χτες η «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε δική της λίστα υποψηφίων, τερματίζοντας τις φήμες περί προεκλογικής συνεργασίας με την Ισλαμική Τζιχάντ. Τη δική του λίστα υποψηφίων ανακοίνωσε χτες και ο Μοχάμεντ Νταγιάν («Λίστα του Μέλλοντος»), που θεωρείται από τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ