Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι κόντρες συνεχίζονται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο και κυρίως το καθεστώς των αιχμαλώτων έχουν εκτοπίσει για τα καλά από τη δημοσιότητα τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, αν και πια το «χρήμα», που τόσο προσδοκούσαν οι Αφγανοί φύλαρχοι και πολέμαρχοι και από τις δύο πλευρές, αρχίζει να ρέει.

Ο σάλος και οι διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση των φωτογραφιών των αιχμαλώτων στο Γκουαντανάμο δεν κόπασαν, παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών αξιωματούχων «μέσω των εξηγήσεων και των διευκρινίσεων» και τις «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Επισήμως και η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε με ανακοίνωσή της την ομόλογή της αμερικανική και την κάλεσε να σεβαστεί τη Συνθήκη της Γενεύης. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπεν Μπράντσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί στο ενδεχόμενο να επιβληθεί στους κρατουμένους θανατική ποινή, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι είναι κατ' αρχήν ζήτημα των Αμερικανών να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Αμύνονται επιτιθέμενοι

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήρισε ψευδείς τις πληροφορίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν κακομεταχειρίζονται τους Αφγανούς κρατουμένους, δήλωσε εξάλλου ο γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, στέλεχος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας και πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος, όχι φυσικά υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά υπό τον Αλ Γκορ, το δημοκρατικό υποψήφιο.

«Οι κρατούμενοι είναι βίαιοι φονιάδες. Ηδη απειλούν το αμερικανικό προσωπικό που τους φυλάει», τόνισε ο Λίμπερμαν, μετά το πέρας της ενημέρωσής του στο κεντρικό αρχηγείο διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ στην Τάμπα. Ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να συνεχίσουν την εξάλειψη των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που απομένουν στο Αφγανιστάν και να τις παρεμποδίσουν να ανασυνταχθούν σε άλλες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση και στην Υεμένη, στη Σομαλία, στο Σουδάν, και στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Επίσης δεν παρέλειψε να καλέσει τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει την εξουσία!

Πάντως, αν και πολιτικοί και αξιωματούχοι στις ΗΠΑ πλέουν στα πελάγη της ομοθυμίας, χτες δικαστής στις ΗΠΑ εξέταζε τις καταγγελίες που κατέθεσαν διάφορες οργανώσεις που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα - της υπόθεσης ηγείται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στέφεν Γιάκμαν - και αναμενόταν να αποφανθεί για το αίτημα περί προώθησης των υποθέσεων των κρατούμενων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, χτες, η δήλωση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επιβεβαιώνει αυτό που φωνάζουν όλοι εξαρχής, ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα των κρατουμένων. Αλλά πώς..;

Μα με το να δημοσιοποιήσουν τις εικόνες των κρατουμένων από το Γκουαντανάμο, που έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας τη γενική κατακραυγή. Σύμφωνα μάλιστα με διάφορους αναλυτές, η δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών μπορεί να εξαναγκάσει τους Αμερικανούς να τους καταχωρήσουν ως «αιχμαλώτους πολέμου», που θα σημαίνει και ότι θα χαίρουν των δικαιωμάτων της Συνθήκης της Γενεύης... άρα θα έχουν δικαίωμα να μη δώσουν πληροφορίες, οι Αμερικανοί να μην μπορούν να τους ανακρίνουν όπως θα ήθελαν και το κυριότερο να μην τους δικάσουν, ειδικά αναλογιζόμενοι ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη στήσει τα στρατοδικεία στο Γκουαντανάμο.

Το χρήμα θα ρέει...

Οσο για τα χρήματα... τελικά έφτασαν τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αυτό είναι το ποσό που ενέκριναν τελικώς οι δωρήτριες χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο του Τόκιο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Μέσα στο τρέχον έτος δεσμεύτηκαν να εκταμιεύσουν κονδύλια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια θα εκταμιευτούν σε 5 χρόνια. Περίπου 60 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στη σύνοδο του Τόκιο, προκειμένου να καθορίσουν τη συνεισφορά τους στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, που έχει σχεδόν καταστραφεί από τα σχεδόν είκοσι χρόνια διαρκούς πολέμου.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, εξέφρασε ωστόσο φόβους ότι κάποια από τα κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, θα καταλήξουν σε λάθος χέρια. Ο Αφγανός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι έχει πάντως διαβεβαιώσει τη Δύση ότι ξεκινά πόλεμο κατά της διαφθοράς, ώστε να μην υπάρξουν τέτοια κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ