Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
«Επόμενη μέρα» με νέα χαράτσια στους λαούς

Υψηλή αβεβαιότητα και σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών - μελών του διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, η σχετική έκθεση του ΔΝΤ με φόντο τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου και βέβαια τη διεύρυνση των ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών που φορτώνονται τις πλάτες των λαών.

Μάλιστα, το ΔΝΤ, όπως και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, και αστικά επιτελεία, θεωρεί αναγκαία την κρατική στήριξη αποκλειστικά και μόνο για βιώσιμες επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν, τυχόν στήριξη σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα επιβαρύνει τα τραπεζικά συστήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στους όρους χρηματοδότησης των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Παραπέρα, το ΔΝΤ, αν και με προσεκτικές διατυπώσεις, προετοιμάζει τα χαράτσια νέας κοπής προκειμένου να φορτωθεί στους λαούς ο λογαριασμός των χρεών και των ελλειμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ προχώρησε σε οριζόντιες συστάσεις προς όλες τις κυβερνήσεις κάνοντας λόγο για μια νέα ...«έκτακτη εισφορά Covid που θα επιβάλλεται σε υψηλά εισοδήματα ή στον πλούτο». Παρά τις διακηρύξεις είναι φανερό το γεγονός ότι το προτεινόμενο νέο χαράτσι θα αφορά αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα και βέβαια θα συγκεντρώνεται από τη δεξαμενή των μισθών, των συντάξεων και της μικρής περιουσίας.

Η προετοιμασία της νέας φοροληστείας απέναντι στους λαούς έχει και συνέχεια καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «για τη συγκέντρωση των πόρων που απαιτούνται για τη βελτίωση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, για την ενίσχυση του διχτυού ασφάλειας και για την ενίσχυση των προσπαθειών επίτευξης των στόχων αειφόρου ανάπτυξης απαιτούνται εσωτερικές και διεθνείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όταν η ανάκαμψη θα επιταχύνεται»...

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, το πρωτογενές έλλειμμα (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας) εκτιμάται στο 7% το 2020 και στο 6% του ΑΕΠ το 2021. Από το 2022 αναμένεται η επανεμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ με σταδιακή αύξηση σε 1,5% το 2026.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ