Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Συστάσεις προς ΗΠΑ - Ιαπωνία «να μη στοχοποιούν τρίτους»

Στο φόντο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Ιαπωνία και ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψιν τους «σοβαρά τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της Κίνας, να αποφύγουν δηλώσεις και πράξεις που αποτελούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της και βλάπτουν τα συμφέροντά της». Αυτά δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα στον Λευκό Οίκο, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ουάσιγκτον μετά την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Ζάο σημείωσε ότι η ανάπτυξη σχέσεων όπως των αμερικανο-ιαπωνικών «πρέπει να συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και να συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε Ασία - Ειρηνικό, όχι να στοχοποιούν ή να βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων πλευρών», καταλήγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη «για τις κατάλληλες απαντήσεις, αν κριθεί απαραίτητο».

Στο μεταξύ, ο Ζάο ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη έγινε η πρώτη συνάντηση Κίνας - Νότιας Κορέας στο πλαίσιο του μηχανισμού διαλόγου και συνεργασίας για θαλάσσιες υποθέσεις που συγκρότησαν οι δύο πλευρές. Βασικό θέμα ήταν και η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στη θάλασσα ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Το Τόκιο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, μετά από επεξεργασία που έγινε στο μολυσμένο νερό, ωστόσο ο Ζάο κατηγόρησε την Ιαπωνία για «εξαιρετικά εγωιστική» απόφαση και τόνισε ότι «Κίνα και Νότια Κορέα, ως στενοί γείτονες της Ιαπωνίας, εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και μεγάλη δυσαρέσκεια».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο Ζάο συνέστησε στο Τόκιο να μην επαφίεται για τις επιλογές του στις επιδοκιμασίες της Ουάσιγκτον και σχολίασε ότι «ενώ οι ΗΠΑ από τη μία συγχαίρουν την Ιαπωνία, από την άλλη απαγορεύουν τις εισαγωγές ρυζιού και αλιευμάτων από την Ιαπωνία». Μάλιστα, παρέπεμψε σε συστάσεις της αρμόδιας κρατικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (FDA), που επικαλούμενη «ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με ραδιενέργεια και πυρηνική μόλυνση έχει αυξήσει την επιτήρηση των σχετικών προϊόντων από την Ιαπωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ