Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ερωτήματα για «non paper» με αλλαγές συνόρων

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί ένα νέο «non paper» για αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια που φέρεται να συζητιέται τις τελευταίες βδομάδες σε «ευρωπαϊκούς κύκλους», έχοντας φτάσει και στο γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Δημοσίευμα της σλοβένικης εφημερίδας «Necenzurirano.si» ανέφερε την Πέμπτη ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας - που 1η Ιούλη αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ - Γιάνεζ Γιάνσα είναι αναλυτικά ενημερωμένος για το «non paper» που φέρει τον τίτλο: «Δυτικά Βαλκάνια - ένας Δρόμος για να πάμε Μπροστά» και αφορά «την οριστική αποσύνθεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επίσημα οι Βρυξέλλες δεν είχαν τοποθετηθεί, ωστόσο το σλοβένικο ΜΜΕ υποστήριζε ότι ο Μισέλ είναι ενήμερος από τον περασμένο Φλεβάρη. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι «τρέχουν» πολύμορφες επικίνδυνες διεργασίες για τη «φόρμουλα» που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτ. Βαλκανίων.

Οπως μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο «Reuters», το έγγραφο «ισχυρίζεται πως τα βασικά εμπόδια στην κατεύθυνση που οδηγεί στην ταχύτερη ενσωμάτωση των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ είναι τα ανεπίλυτα εθνικά ζητήματα των Σέρβων, των Κροατών και των Αλβανών, τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω της δημιουργίας μιας Μεγαλύτερης Σερβίας, μιας Μεγαλύτερης Αλβανίας και μιας Μεγαλύτερης Κροατίας».

Με αυτό το κριτήριο, στο σχέδιο που «διέρρευσε» προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Ταυτόχρονα, στον έλεγχο του Βελιγραδίου περνούν οι περιοχές του Κοσόβου όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, καθώς και η «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας. Στο ίδιο «non paper» προβλέπεται ότι οι περιοχές της Βοσνίας όπου πλειοψηφούν οι Κροάτες θα ενωθούν με την Κροατία, ή θα αποκτήσουν ένα καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα «euractiv», το Σαράγεβο κάλεσε στο ΥΠΕΞ τον Σλοβένο πρέσβη Z. Bukinac για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με το έγγραφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ