Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
«Στο πόδι» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να ξηλωθεί συνολικά το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο, δυναμώνουν μέρα με τη μέρα συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Με πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των εργαζομένων, σημαίνουν συναγερμό σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες δυναμώνουν τον αγώνα, απαιτώντας να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Παράλληλα, τα συνδικάτα με συνελεύσεις και συσκέψεις επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να απαντήσουν με νέα απεργιακή κινητοποίηση ώστε να μη φτάσει το αντεργατικό έκτρωμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Διαμαρτυρία στο υπουργείο και Γενική Συνέλευση από το ΣΕΤΗΠ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, την Παρασκευή 21 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί τους εργαζόμενους και τα επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, διεκδικώντας να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, το Συνδικάτο προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 23 Μάη, στις 10.30 π.μ. στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου), προετοιμάζοντας την απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του.

«Ολη η προπαγάνδα του τελευταίου διαστήματος σε κανάλια και εφημερίδες δεν είναι αρκετά για να μας πείσουν, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια για το νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν εργαζόμενους "ευέλικτους", μόνιμα διαθέσιμους για να υλοποιούνται τα σχέδια των εργοδοτών, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία τους. Μας θέλουν αδύναμους, μόνους, μακριά και πέρα από τα συνδικάτα μας, από την οργανωμένη πάλη που μας δίνει δύναμη και ζωή», τονίζει το ΣΕΤΗΠ. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, επισημαίνει, ήδη βιώνουν «την κοροϊδία του stand by, το ωράριο - λάστιχο, ακόμα παραπάνω με την τηλεργασία, τις "ευέλικτες" σχέσεις εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες».

«Απέναντι στον μεσαίωνα που ετοιμάζουν για εμάς, οι εργαζόμενοι αντιτάσσουμε το δικό μας σχέδιο. Ενα σχέδιο που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου, κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνολικά μισθούς και δικαιώματα αντίστοιχα της εποχής μας και της τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις ρυθμίσεις που μεγεθύνουν την απλήρωτη δουλειά

Σε συγκεντρώσεις - συσκέψεις με τα μέλη του σε μια σειρά περιοχές προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «New Sia» (πρώην «First Data»), με στόχο την ενημέρωσή τους για τις προβλέψεις του αντεργατικού νομοσχεδίου και την οργάνωση της δικής τους απάντησης. Με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, το Σωματείο καλεί σε συγκεντρώσεις στις παρακάτω γειτονιές: Αύριο Πέμπτη στις 5 μ.μ., στον Αγιο Στέφανο (πλατεία Μαρίνου Αντύπα). Την Παρασκευή 21 Μάη στις 6 μ.μ., στο Περιστέρι (πλατεία Αγίου Αντωνίου). Το Σάββατο 22 Μάη στις 6 μ.μ., στα Ανω Πατήσια (πλατεία Αγίας Βαρβάρας, μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ). Την Κυριακή 23 Μάη στις 6 μ.μ., στο Καπανδρίτι.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο ξεχωρίζει βασικές πλευρές της επίθεσης που δρομολογεί το νομοσχέδιο και των συνεπειών τους στη ζωή των εργαζομένων. Ετσι, καταγγέλλει τη «διευθέτηση», που σημαίνει «τσάμπα υπερωρίες για τον εργοδότη» με «αντάλλαγμα» ένα έξτρα ρεπό «κάποτε» στο μέλλον. Στέκεται ακόμα στο παραπέρα «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει δουλειά την Κυριακή για μια σειρά τμήματα (τηλεφωνικά κέντρα, εξυπηρέτηση πελατών και τεχνική υποστήριξη, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, τμήματα IT κ.ά.) που μέχρι πρότινος δεν δούλευαν.

«Οχι» στις «ανατροπές του αιώνα» λένε και οι μισθωτοί δικηγόροι

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 22 Μάη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως (Αγίας Φιλοθέης 5Β), με θέμα «Αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο. Λέμε όχι στις "ανατροπές του αιώνα"».

«Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει για τη ζωή και την ψυχική και σωματική μας υγεία η δουλειά χωρίς ωράριο, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση. Εχουμε καθήκον να αποτελέσουμε μέρος του μεγάλου μετώπου εργαζομένων, των εκατοντάδων σωματείων που καθημερινά δίνουν τη μάχη, απαιτώντας όχι απλά την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά όλων των αντιλαϊκών νόμων που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους. Απαιτώντας εδώ και τώρα ΣΣΕ, δουλειά με ωράριο, κατοχύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Συνεχίζονται συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις σωματείων σε μια σειρά πόλεις:

Κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Σωματεία του Ηρακλείου οργανώνουν συλλαλητήριο επίσης αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Την ίδια μέρα κινητοποιήσεις θα γίνουν στα Χανιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, και στο Ρέθυμνο, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο.

Σωματεία της Εύβοιας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, έχουν αποφασίσει κινητοποίηση στη Χαλκίδα την Παρασκευή 21 Μάη, στις 7 μ.μ. στην οδό Αβάντων, στο ύψος του Αγίου Νικολάου.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καλεί σε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, και καλεί σε συμμετοχή όλα τα σωματεία του κλάδου των Κατασκευών.

-- Στη Δράμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καλεί σωματεία σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στα γρασίδια Αγ. Βαρβάρας (κερκίδα).

-- Σωματεία, φορείς και συλλόγους του νομού Καβάλας καλούν σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στο Πάρκο Φαλήρου στις 7 μ.μ., τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, όπως και το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Καβάλας - Θάσου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 21 Μάη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα των γραφείων του.

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα).

-- Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί και στην Κοζάνη, την Κυριακή 23 Μάη στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι του πάρκου Αγίου Δημητρίου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 23 Μάη, στις 11 π.μ. στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ν. Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα καλούν σε σύσκεψη την Κυριακή 23 Μάη, στις 11 π.μ., στο πάρκο Αγίου Γεωργίου στα Γιαννιτσά.

-- Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 26 Μάη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, κάτω από τα γραφεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ