Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Σε Λάρισα και Στερεά - Εύβοια

Λάρισα
Λάρισα
Στη μάχη για να μην κατατεθεί το τερατούργημα και για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο βρίσκονται και τα εργατικά σωματεία με άλλους μαζικούς φορείς στη Θεσσαλία. Ηδη αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, όπου αποφασίζεται η κλιμάκωση της πάλης με νέα απεργιακή κινητοποίηση και άλλες πολύμορφες δράσεις. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια το κάλεσμα αυτό να φτάσει σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, μέσα από εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, συσκέψεις και συνελεύσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο, με τη μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών από δεκάδες σωματεία, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, που ανέδειξε ότι «είναι διακαής στόχος των καπιταλιστών η κατάργηση του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου. Να διευρύνουν δηλαδή τη δυνατότητα να μεγαλώνει το κομμάτι του ημερήσιου χρόνου εργασίας για το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται. Αυτό είναι προϋπόθεση για να μεγαλώνει η εκμετάλλευση, να εξασφαλίζονται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό απαιτεί η στρατηγική του κεφαλαίου και διαπερνά από άκρη σε άκρη το νομοσχέδιο. Γι΄ αυτό ανεξάρτητα από ποιο αστικό κόμμα βρίσκεται στη διακυβέρνηση, επειδή συμφωνούν σε αυτό τον στόχο, τον υπηρετούν, η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής, αδιάκοπη. Οι απόπειρες και οι προηγούμενες προσπάθειες είναι πολλές. Ετσι η σημερινή έρχεται να επεκτείνει αυτά τα οποία έχτισαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Ετσι λοιπόν τον νόμο 3986/2011 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε και τον εμπλούτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4498/2017 και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα».

Στη συνέχεια, συνδικαλιστές από το Φάρμακο, το Εμπόριο, τη Βιομηχανία, τον Επισιτισμό, τις Κατασκευές μετέφεραν την οργή των εργαζομένων για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση και περιέγραψαν τις πρωτοβουλίες που παίρνουν ώστε να μετατρέψουν τις επόμενες μέρες σε μέρες σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Η σύσκεψη κατέληξε σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, στο οποίο ξεχωρίζει η νέα πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά και η στήριξη της πρότασης συνδικαλιστικών φορέων για επικαιροποιημένο σχέδιο νόμου στη βάση της απόφασης των 530 σωματείων που αφορούσε Συλλογικές Συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις.

Επίσης, την Κυριακή 23 Μάη νέα απεργιακή κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων και το απόγευμα της ίδιας μέρας συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Αντίστοιχα την επόμενη Κυριακή 30 Μάη συμμετοχή στη μηχανοκίνητη πορεία στο Στεφανοβίκειο. Τέλος, στήριξη στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αποφασιστεί σε μια σειρά κλάδους όπως οι μουσικοί, καλλιτέχνες.

Σε Στερεά - Εύβοια

Να δώσουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά, με νέα κινητοποίηση στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 21 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στην οδό Αβάντων και στο ύψος του Αγίου Νικολάου, αποφάσισαν τα Σωματεία της Εύβοιας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις των ρυθμίσεών του, καλώντας σε συντονισμό και οργάνωση της δράσης.

Κλιμάκωση της δράσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο σχεδιάζει και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, που καλεί σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη 19 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου στην πλατεία Κεχαγιά της Αμφισσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ