Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σάλπισμα ξεσηκωμού το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο

Οχι στο ξήλωμα του 8ώρου και την απλήρωτη δουλειά! 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο διεκδικούν οι εργαζόμενοι

«

Απορρίπτεται το τερατούργημα! Να αποσυρθεί!». Αυτό διαμήνυσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι φοιτητές και σπουδαστές που χτες το βράδυ συμμετείχαν στο μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εξέφρασαν την ταξική αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και απαίτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να σταματήσει το έγκλημα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, που εξελίσσεται με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν προμήνυμα κλιμάκωσης της πάλης και στην Κεντρική Μακεδονία, αφού σε εξέλιξη είναι αγωνιστικές διεργασίες σε χώρους δουλειάς, εκεί που η εργατική τάξη βράζει από την αγανάκτηση για το μέλλον που της ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες και προετοιμάζει την απάντησή της με απεργιακό ξεσηκωμό.

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα Βενιζέλου, αντάμωσαν εργάτες και υπάλληλοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εκεί μαζί τους πήραν τη θέση τους μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι φοιτητές και σπουδαστές.

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Αρχικά στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Αναφέρθηκε στις επιθέσεις του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, που έχουν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, πολλές χιλιάδες εκτοπισμένους, γκρεμισμένα κτίρια, άγνωστο αριθμό συλληφθέντων. Οπως είπε, «η νέα επίθεση σε βάρος των Παλαιστινίων είναι συνέχεια της επί δεκαετίες παράνομης κατοχής παλαιστινιακών εδαφών, τα οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή της δίκαιης έκρηξης των Παλαιστινίων ήταν οι νέες εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους για την εγκατάσταση σε αυτά Ισραηλινών εποίκων. Αποτελεί μία πράξη εθνοκάθαρσης της Ιερουσαλήμ και παραπέρα κλοπής παλαιστινιακής γης». Και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται με θύματα τους λαούς.

Δεν θα γίνουμε «ομιλούντα εργαλεία»


Ο κεντρικός ομιλητής, ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση: «Η ουσία του βρίσκεται στο να γίνουμε ομιλούντα εργαλεία, έτοιμα για δουλειά κάθε μέρα, όλη μέρα, με ακόμα μικρότερους μισθούς, χωρίς κανένα δικαίωμα στους χώρους δουλειάς. Μια γενιά εργαζομένων που κυριολεκτικά θα πεθαίνει στους χώρους δουλειάς, διαλυμένη από την ατέλειωτη, υπερεντατικοποιημένη εργασία».

Αναφερόμενος στην ...αντιπαροχή ρεπό και άδεια για τις απλήρωτες υπερωρίες, είπε: «Κανονικό πάρτι σε δεκάδες κλάδους, όπως στους συναδέλφους στον Τουρισμό, που θα περνάνε τη σεζόν κυριολεκτικά για μήνες "στο πόδι" και τα ρεπό θα τα περιμένουν απολυμένοι. Αλλά και οι 4ωροι, όπως οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ, που με τον νέο νόμο όχι μόνο θα δουλεύουν απλήρωτοι έξτρα ώρες, αλλά αυτές θα μπορούν να είναι σπαστές! Ολη μέρα στο δρόμο για 300 ευρώ!».

Σχολιάζοντας τη σχεδιαζόμενη μετατροπή των Επιθεωρήσεων Εργασίας σε ανεξάρτητες αρχές, είπε ότι «γίνονται διακοσμητικά στοιχεία πάνω στο τραπέζι με το φαγοπότι των κερδών που στήνουν τα παράσιτα του κεφαλαίου με τις κυβερνήσεις τους».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην επίθεση που εξελίσσεται και στοχεύει στην καρδιά της εργατικής τάξης. Οι επόμενες μέρες να είναι ακόμα πιο δυναμικές. «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει».

Μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης


Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, που σάλπισε ξεσηκωμό στο πέρασμά της, ενάντια στα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια για λογαριασμό της κερδοφορίας της αστικής τάξης και στην επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδήθηκαν με αίμα και θυσίες, όπως το 8ωρο.

Με συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», αλλά και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», εκφράστηκε η καταδίκη στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Τα σωματεία πήραν τη θέση τους πίσω από το κεντρικό πανό, που πρόβαλε την απαίτηση για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Εργάτες από τη βιομηχανία, υγειονομικοί, εργάτες και υπάλληλοι των δήμων, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, μεταλλωρύχοι, εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι από μια σειρά άλλους κλάδους ένωσαν τη φωνή τους και τις γροθιές τους. Και με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», έστειλαν δυνατό το μήνυμα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Με μεγάλο μπλοκ διαδήλωσαν και οι φοιτητές, διαμηνύοντας ότι «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε, παίρνουμε τη ζωή και τις σπουδές στα χέρια μας».


Η πορεία διέσχισε την οδό Αριστοτέλους. Στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή, η διαδήλωση σταμάτησε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος «Notos», που αποφάσισαν να προκηρύξουν απεργία την ερχόμενη Κυριακή 23 Μάη ενάντια στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας. «Είμαστε δίπλα τους, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στη διάλυση των ζωών μας, ενάντια σε ό,τι επιβουλεύεται η κυβέρνηση με τους εργοδότες. Η Κυριακή αργία είναι για μας και τα παιδιά μας, ποτέ δεν θα τη χαρίσουμε στ' αφεντικά μας», είπε ο Η. Τζιώνας εκ μέρους των σωματείων του Εμπορίου.

Η πορεία συνεχίστηκε στην παραλιακή λεωφόρο, μέχρι τον Λευκό Πύργο, με στάσεις έξω από στέκια επισιτιστικών καταστημάτων, όπου διαβαζόταν το κάλεσμα των σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ