Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές εξαγγελίες - ημίμετρα και υποκρισία

Στις γνωστές εξαγγελίες - ημίμετρα, οι οποίες είναι πίσω από τις ανάγκες πραγματικής αποζημίωσης των καταστροφών από τη φωτιά, που άλλωστε όπως έχει φανεί στο παρελθόν, ούτε ακόμα και αυτές πραγματοποιούνται, προχώρησε την Κυριακή το κυβερνητικό κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που επισκέφτηκε, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, το Αλεποχώρι. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στο Αλεποχώρι, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει, όπως σημείωσε, μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης. Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τα «ψίχουλα» των 600 ευρώ για πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα ακολουθήσει στο... μέλλον σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ωστόσο, οι ευθύνες και της σημερινής όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες, καθώς δεν προχωρούν σε έργα ολοκληρωμένης, ενιαίας αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, αφού δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, δεν έχουν δηλαδή το ποσοστό κέρδους που επιδιώκουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Παράλληλα, οι κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά υπάρχουν και στο γεγονός ότι δεν διαχειρίζονται ούτε προστατεύουν τα δάση, δίνοντας βάρος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Τα αντιμετωπίζουν δε ως εμπόρευμα, χώρο επέκτασης των επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς της εξευτελιστικής υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης. Πέρα από τα παραπάνω, «προσάναμμα» και για τη νέα καταστροφή είναι η εμπορευματοποίηση της γης, ο «περιβαλλοντικός» νόμος που η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Μετά την καταστροφή ίδιες υποσχέσεις

Στον απόηχο της τεράστιας καταστροφής στα Γεράνεια, κι ενώ μια σειρά αναγκαία έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε χτες σύσκεψη για τον «αντιπυρικό σχεδιασμό», στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και 11 δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές με «χαρακτηριστικά επικινδυνότητας». Μετείχαν επίσης κυβερνητικά στελέχη και άλλοι παράγοντες.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός για τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα, από τη μια έκανε λόγο για «άμεση αντίδραση της πολιτείας» που «έσωσε ζωές, περιόρισε όσο αυτό ήταν εφικτό τις απώλειες», και από την άλλη αναγνώριζε ότι έγινε «μία σημαντική καταστροφή ως προς το φυσικό περιβάλλον».

Εμφανίστηκε προβληματισμένος από «το γεγονός ότι είδαμε μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά στα μέσα Μάη. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία είδα είχαμε 25 χρόνια, τουλάχιστον, να δούμε ένα τέτοιο φαινόμενο». Αφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο η περίοδος επιφυλακής για τις φωτιές «να συγχρονιστεί με τα χρονοδιαγράμματα και την προμήθεια των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων που η χώρα μας χρησιμοποιεί κάθε χρόνο», ακυρώνοντας για άλλη μια φορά κάθε σκέψη για την αναγκαία ανανέωση του γερασμένου στόλου.

Παραπέρα, σημείωσε ότι «ατομικές συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν» λόγω «κλιματικής αλλαγής» και έκανε πως δεν υπάρχει η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που πυροδοτεί πολλές φορές τους οργανωμένους εμπρησμούς.

Εβαλε, ακόμη, θέμα «να υπάρξει απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών και καθαρισμός των περιαστικών περιοχών», αναφερόμενος και στις καταστροφές της καταιγίδας «Μήδεια», λέγοντας ότι είναι «αρμοδιότητα η οποία ανήκει στους δήμους» και «εμείς είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε και να την κάνουμε πράξη», μια διαβεβαίωση όμως που στις περισσότερες των περιπτώσεων πάει στον ...κάλαθο των αχρήστων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ